Δευτέρα, 28 Δεκ 2015

Με μια ΠΝΠ αποχαιρετάει η Κυβέρνηση το 2015

αρθρο του:

Δεν την προλαβαίνει κανείς την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Καταθέτουν νομοσχέδια ως κατεπείγοντα, τα αποσύρουν άρον άρον, κατόπιν εντολής του κουαρτέτου και στη συνέχεια τα επαναφέρουν μερικώς με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου την παραμονή των Χριστουγέννων.

Συνέβη με το νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση στη Βουλή, λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, με τη διαδικασία του επείγοντος, ισχυριζόμενη, ότι υλοποιεί δεσμεύσεις του «παράλληλου προγράμματος» του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα νομοσχέδιο «κουρελού», ακοστολόγητο γεμάτο από ρουσφέτια,  από διευθετήσεις και «μερεμέτια», ατάκτως ερριμμένα, ως αντίβαρο υποτίθεται, στα πρόσθετα οικονομικά βάρη τα οποία η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ φόρτωσε στις πλάτες των ελλήνων πολιτών.

Επειδή όμως, η  Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί με την υπογραφή της,  ότι δεν θα φέρει προς ψήφιση νομοσχέδιο,  αν προηγουμένως δεν το εγκρίνουν οι δανειστές,  το απέσυρε νύχτα και κατηγόρησε την αντιπολίτευση, διότι την «κάρφωσε» δήθεν στο κουαρτέτο. Παριστάνοντας δε για μια ακόμη φορά το λιοντάρι,  ανακοίνωσε ότι η απόσυρση του νομοσχεδίου ήταν προσωρινή και πως θα το επανακαταθέσει μετά την 7η Ιανουαρίου του 2016.

Παρά τους ισχυρισμούς της και  το πολιτικό «στραπάτσο», που υπέστη η Κυβέρνηση και την ταπεινωτική υποχώρηση στην οποία την υποχρέωσαν οι δανειστές, επέμεινε με κουτοπονηριά να περάσει από τη Βουλή, ορισμένες από τις διατάξεις του αποσυρθέντος νομοσχεδίου. Και το έκανε με τον ίδιο φαύλο και αντιδεοντολογικό τρόπο, με τον οποίο πολιτεύεται από την πρώτη μέρα που ανέλαβε την εξουσία.

Επέλεξε ως όχημα το τελευταίο νομοσχέδιο του 2015 που ψήφισε η Βουλή την παραμονή των Χριστουγέννων και το οποίο αφορούσε στο Σύμφωνο Συμβίωσης, για να «τρυπώσει» αρκετές τροπολογίες που ρυθμίζουν ζητήματα του αποσυρθέντος νομοσχεδίου. Η αθλιότητα του πράγματος δεν έχει να κάνει μόνο με την νομοθέτηση δια τροπολογιών, αλλά κυρίως με το γεγονός ότι οι τροπολογίες δεν ήταν υπουργικές,  αλλά βουλευτικές!

Η δικαιολογία της Κυβέρνησης έτοιμη και αυτή τη φορά: «Ρυθμίσαμε κατεπείγοντα ζητήματα προκειμένου να αντιμετωπιστούν εκκρεμότητες που δημιουργούνται με την λήξη του έτους».

Κι ενώ, συγκαταβατικά, ακούσαμε όλοι αυτή τη συνήθη δικαιολογία της Κυβέρνησης,  η παραμονή των Χριστουγέννων μας επεφύλασε μιαν ακόμη έκπληξη.

Την ίδια ώρα που στην Ολομέλεια της Βουλής η Κοινοβουλευτική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψήφιζε τις φωτογραφικές βουλευτικές τροπολογίες,  ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος υπέγραφε άλλη μία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τις υπογραφές του κ. Τσίπρα και του συνόλου σχεδόν των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου.

Με αυτή την ΠΝΠ ρυθμίζονται επίσης ορισμένα από τα ζητήματα που περιλαμβάνει το αποσυρθέν, κατ' απαίτηση των δανειστών, νομοσχέδιο.

Εύλογα προκύπτει το ερώτημα, γιατί η Κυβέρνηση δεν συμπεριέλαβε στο νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης και τα θέματα που ρυθμίζει με την ΠΝΠ. Δολιότητα, προχειρότητα ή ανικανότητα;  Δυστυχώς και τα τρία!

Δολιότητα, γιατί στην ΠΝΠ υπάρχουν ρυθμίσεις που αν, έστω και με τροπολογία, προσπαθούσε να τις περάσει από τη Βουλή, θα προξενούσαν σάλο. Όπως πχ η διάταξη που αφορά τα έξοδα κίνησης και παραμονής των «περίφημων» συμβούλων, οι οποίοι συνόδευαν τον αλήστου μνήμης κ. Βαρουφάκη στα ταξίδια του στο εξωτερικό, την εποχή που διέσυρε τη χώρα ως Υπουργός Οικονομικών.

Προχειρότητα και ανικανότητα, γιατί ουδέποτε αυτή η Κυβέρνηση διαμόρφωσε ολοκληρωμένο σχέδιο για οποιονδήποτε τομέα της κυβερνητικής πολιτικής. Πολιτεύεται με προχειρότητα και λεονταρισμούς. Διεξάγει ζημιογόνο κλεφτοπόλεμο με τους δανειστές υπηρετώντας μόνο επικοινωνιακού χαρακτήρα σκοπιμότητες. Ψηφίζει νόμους για να τους ξεψηφίσει στη συνέχεια.

Με μια ΠΝΠ αποχαιρετάει η Κυβέρνηση το 2015. Μια χρονιά που αποθεώθηκε ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός, το ψέμα και ο πολιτικός κυνισμός.

Το 2016 μπορεί να μας επιφυλάσσει χειρότερες εκπλήξεις. Από τον Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ όλα είναι πιθανά!


* Ο Πίνακας που συνοδεύει το κείμενο, είναι: John Sargent Noble (1848-1896), Their Christmas Eve