Πέμπτη, 30 Μαρ 2017

Η Ευρώπη ...Survivor

αρθρο του:

Ο ευρωπαϊκός 21ος αιώνας μέχρι τώρα δεν εμπνέει καμιά αισιοδοξία. Οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και ο εξαιρετικά χαμηλός πληθωρισμός έχουν φρενάρει την ευρωπαϊκή οικονομία και δυσκολέψει τη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών. Η διαχείριση του προβλήματος των μεταναστευτικών ροών και η έμπρακτη αμφισβήτηση της Συνθήκης του Σένγκεν έχουν υπονομεύσει τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Με αυτά τα δεδομένα τα λόγια είναι περιττά. Έχουν λεχθεί άλλωστε τα πάντα.

Ένα είναι εν τέλει το καταλυτικό ερώτημα: Υπάρχει άραγε τρόπος να βγει η Ευρώπη από την κρίση, που τη μαστίζει; Υπάρχει αλλά προϋποθέτει ότι στο εξής τα μέλη της θα μοιραστούν από κοινού πολλές και μεγάλες υποχρεώσεις και ότι τις σχέσεις τους θα χαρακτηρίζει μια αυξημένη ευελιξία. Η ανόρθωση της Ευρώπης προϋποθέτει πλήρη συνοχή και τη μέγιστη δυνατή ευελιξία.

Η Ευρώπη θα είναι τελικά ...survivor και θα νικήσει.

Είναι απαραίτητος ένας υπερυπουργός Οικονομικών της ευρωζώνης, ο οποίος θα είναι αρμόδιος για τον προϋπολογισμό, που θα υπάρχει για την υλοποίηση μιας κοινής δημοσιονομικής πολιτικής.

Παράλληλα πρέπει να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση, να δημιουργηθούν ένα εγγυητικό ταμείο των καταθέσεων και ένα ευρωπαϊκό ταμείο κατά της ανεργίας και πάνω απ' όλα να εκδοθούν ευρωομόλογο ειδικού σκοπού για να χρηματοδοτηθούν η ανάπτυξη και η διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος.

Η ύπαρξη κοινών ευρωπαϊκών συνόρων και η προστασία τους αλλά και το μεταναστευτικό πρόβλημα προϋποθέτουν νέους οικονομικούς πόρους και σοβαρή αντιμετώπιση μέσω μιας αποτελεσματικής μακροπρόθεσμης πολιτικής.

Τα ευρωομόλογα μπορούν να αποτελέσουν το κατάλληλο εργαλείο για την ενίσχυση της οικονομίας και την προώθηση μιας κοινής πολιτικής εξόδου της Ευρώπης από την κρίση. Οι κοινές υποχρεώσεις, που πρέπει να εισαχθούν στη λειτουργία του ευρώ θα έχουν σκοπό την καλή διαχείριση του χρέους και όχι τη χρηματοδότηση της κρατικής σπατάλης.

Μόνο με όλα αυτά μαζί μπορεί να ξανακερδηθεί η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών στην Ευρώπη και το μέλλον της. Μόνο έτσι θα ηττηθεί ο ευρωσκεπτικισμός. Μόνο αυτός είναι ο τρόπος να συρρικνωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις του Brexit στο ευρώ και στην επιβίωση της νομισματικής ένωσης. Μόνο με έναν τέτοιο οδικό χάρτη η Ευρώπη θα είναι τελικά ...survivor και θα νικήσει.

Μουρούτσος, Νίκος

Ο Νίκος Μουρούτσος, σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.