Ποιοι είμαστε

[ Who we are ]

 

Κύκλος ιδεών για την εθνική ανασυγκρότηση

Η Ελλάδα  ταλαιπωρήθηκε  στα χρόνια της οικονομικής  κρίσης. Ταλαιπωρήθηκε από απλουστεύσεις, ψέματα, ή ακόμα και ψευδαισθήσεις, από γενικολογίες, υπεκφυγές,  αδιαφορία για τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς συσχετισμούς, από άγνοια του ιστορικού βάθους των προβλημάτων.

Η εμπειρία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ανακύκλωσης του συμβατικού δημόσιου λόγου. Μετά από αυτή δεν συγχωρείται η αποσπασματική θεώρηση, η αναβολή των σημαντικών αποφάσεων, η μετακύλιση των ευθυνών στους «προηγούμενους», τους «παλιούς», τους άλλους.

Ο δημόσιος λόγος - πολιτικός, δημοσιογραφικός, κοινωνικός, δοκιμιακός, επιστημονικός και τεχνοκρατικός - μετά την κρίση περιέχει ψηφίδες αυτοκριτικής και πρωτοτυπίας που προσπαθούν να συλλάβουν στο σύνολό του το ελληνικό ζήτημα και να προτείνουν τρόπους υπέρβασής του. Όμως όλες αυτές οι συνεισφορές ασφυκτιούν σε ένα περιβάλλον βαθιά δημαγωγικό, ιδεολογικά αυταρχικό και πολιτικά νεοπλουτίστικο.

 

Έτσι γεννήθηκε ο Κύκλος Ιδεών

Φιλοδοξία και επιδίωξη μας ήταν εξαρχής να συμβάλλουμε στο να σταματήσει αυτή η αποστράγγιση της χώρας ανοίγοντας έναν κύκλο ιδεών και προτάσεων για την εθνική ανασυγκρότηση. Για την ανατροπή του κλίματος αδιεξόδου και απαισιοδοξίας που καθηλώνει τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου.

Ο Κύκλος Ιδεών είναι μια πρόσκληση να απαντήσουμε στην πρόκληση της νέας πραγματικότητας.

Πολύ  γρήγορα ακολούθησε η παγκόσμια εμπειρία της πανδημίας ως πολυεπίπεδη κρίση υγειονομική, δημοκρατική, οικονομική. Πριν λήξει η πανδημία επήλθε η ριζική αλλαγή του διεθνούς τοπίου με τη ρωσική στρατιωτική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πριν ακόμη από τον πόλεμο είχε ξεκινήσει η ενεργειακή κρίση και είχε αρχίσει η εκτίναξη του  πληθωρισμού.

Η αλληλουχία των κρίσεων είναι πλέον η νέα κανονικότητα.

Η ΕΕ καλείται να αντιμετωπίσει διαδοχικές προκλήσεις με κυρίαρχη πλέον αυτές τις στρατιωτικής και ενεργειακής ασφάλειας.

Η Δύση στο  σύνολό της, με κεντρικό άξονα την ευρωατλαντική συμμαχία, καλείται να αποδείξει ότι υπάρχει ως στρατηγική οντότητα. Προφανώς υπό αμερικανική ηγεμονία. Αλλά  το μεγάλο πρόταγμα της ανθεκτικότητας της φιλελεύθερης δημοκρατίας θα κριθεί πρωτίστως στο εσωτερικό της αμερικανικής δημοκρατίας και η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη.

Μέσα στο νέο διεθνές και ευρωπαϊκό τοπίο η Ελλάδα καλείται να υπάρξει ως χώρα ευρωπαϊκή, δυτική, ως στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ, ως χώρα δημοκρατική, δικαιοκρατική και διεθνώς ανταγωνιστική. Τώρα καθίσταται απολύτως επιτακτική η ανάγκη για ένα συμπεριληπτικό εθνικό σχέδιο.

Στην πραγματικότητα όλα όσα περιέχονται σε ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που οδηγεί στην Ελλάδα του 2050 έχουν λίγο πολύ ειπωθεί και εξακολουθούν να διατυπώνονται με διάφορες ευκαιρίες. Ο ευρωπαϊκός και ο  διεθνής διάλογος για αντίστοιχα θέματα είναι εξαιρετικά πλούσιος. Το ζήτημα είναι να αναδειχθούν και να προκύψουν οι πολιτικές, κοινωνικές, αξιακές, θεσμικές και επιχειρησιακές προϋποθέσεις που επιτρέπουν να συντεθούν οι επιμέρους προτάσεις και να αποδειχθεί η περιβόητη υλική δύναμη των ιδεών.

Πράγμα καθόλου εύκολο γιατί παρεμβάλλονται αγκυλώσεις και σκοπιμότητες που θέλουμε να αποφύγουμε. Θέλουμε ο Κύκλος Ιδεών να λειτουργεί ως forum ενός δημόσιου λόγου που δεν ανταγωνίζεται ούτε τον κομματικό, ούτε τον δημοσιογραφικό, ούτε τον επιστημονικό αλλά συμβάλει στο να διατυπωθεί ένας ολοκληρωμένος  δημόσιος λόγος για την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη και τον κόσμο. Ολοκληρωμένος σημαίνει μετατρέψιμος σε πολιτικές, θεσμικές, κοινωνικές, οικονομικές και τελικά αναπτυξιακές  πρωτοβουλίες.

Πρωτοβουλίες για

-     ένα κανονικό και λειτουργικό κοινωνικό κράτος δικαίου

-     μια ανταγωνιστική οικονομία που προσφέρει απασχόληση, παράγει πλεόνασμα, γεννά ευκαιρίες

-     μια κοινωνία συνεκτική, αλληλέγγυα, ασφαλή και ανοικτή

-     μια ισχυρή συλλογική εθνική ταυτότητα που δεν φοβάται να διεκδικεί τη θέση της μέσα στην Ευρώπη και στον κόσμο

Ο Κύκλος Ιδεών είναι ανοικτός σε όλες και όλους εκείνους που θέλουν να συνδιαμορφώσουμε ένα σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης παρακολουθώντας ταυτοχρόνως τη συγκυρία και παρεμβαίνοντας σε αυτή, βλέποντας πάντα πιο μακριά από τα γεγονότα και τις καταστάσεις.

Ο Κύκλος Ιδεών είναι συνεπώς μια πρόσκληση να απαντήσουμε στην πρόκληση της νέας πραγματικότητας.

 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ 

 [Δείτε το PDF, εδώ]

 

Τον Ιούνιο του 2017 ο Κύκλος Ιδεών σε συνεργασία με την ΣΥΜΕΩΝ Γ. ΤΣΟΜΩΚΟΣ ΑΕ, πραγματοποίησε το πρώτο συνέδριό του υπό τον τίτλο: «Η Ελλάδα Μετά».

Στο ετήσιο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών, διάρκειας δύο ημερών, συμμετείχαν 50 έγκριτοι αναλυτές, σε 6 κύκλους συζητήσεων, στις οποίες επιχειρήθηκε η σύνθεση προτάσεων για την Ελλάδα Μετά. Μετά την εμπειρία των μνημονίων, μετά τη δευτερογενή κρίση που τροφοδοτήθηκε το 2015, μετά τη διάψευση της αντιμνημονιακής ρητορείας.

Το "Η Ελλάδα Μετά" έκτοτε πραγματοποιείται κάθε χρόνο: 

Τον Ιούνιο του 2018, διοργανώθηκε το δεύτερο ετήσιο συνέδριο, «Η Ελλάδα Μετά ΙΙ».

Τεχνικές απαντήσεις στα μεγάλα θέματα έχουν σε μεγάλο βαθμό δοθεί με έρευνες, μελέτες, ενδιαφέρουσες προτάσεις. Το ζήτημα είναι η πολιτική και κυρίως η κοινωνική επίγνωση των καταστάσεων, των κινδύνων, των δυνατοτήτων, των προϋποθέσεων. Η σύνθεση όλων των επιμέρους θεμάτων σε μια εθνική στρατηγική ανόρθωσης που λειτουργεί και ως εθνική αφήγηση, δυο μόλις χρόνια πριν την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. Πενήντα έξι ομιλητές, σε 7 Κύκλους συζητήσεων, έθεσα από διαφορετικές πλευρές αυτό το ζήτημα που είναι ταυτόσημο με το ερώτημα: ποια Ελλάδα Μετά;

Τον Ιούνιο του 2019, διοργανώθηκε το τρίτο ετήσιο συνέδριο, επικεντρωμένο στην ανασύσταση της μεσαίας τάξης: «Η Ελλάδα Μετά ΙΙΙ: Η ανασύσταση της μεσαίας τάξης»

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν, με κυριότερη όλων την πολιτική του υπερπλεονάσματος, οδήγησαν στην κατάρρευση της μεσαίας τάξης. Μια κοινωνία όμως χωρίς μεσαία τάξη είναι μια κοινωνία χωρίς ραχοκοκκαλιά, μια κοινωνία η οποία κινδυνεύει από τις επιθέσεις του κοινωνικού αυτοματισμού.
Στην «Ελλάδα Μετά», μετά το τέλος των ψευδαισθήσεων, βασικός στόχος πρέπει να είναι η ανασύσταση της μεσαίας τάξης. Πώς ορίζεται όμως αυτή μετά δέκα χρόνια σκληρών δημοσιονομικών μέτρων; Πώς συνδέεται με ένα νέο σχήμα ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας που αξιοποιεί παραδοσιακά στοιχεία, αλλά κινείται δυναμικά απέναντι στις προκλήσεις της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης;
Τα παραπάνω συζητήθηκαν σε δύο μέρες, σε επτά κύκλους συζητήσεων, από πενήντα έξι ομιλητές. 

 

Τον Σεπτέμβριο του 2020, διοργανώθηκε το τέταρτο ετήσιο συνέδριο, αυτή τη φορά διαδικτυακά, λόγω της πανδημίας και την ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας, με θέμα: Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ IV: ΜΕΤΑ (;) ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ. Αναλυτικά εδώ 

 

Τον Οκτώβριο του 2021, διοργανώθηκε το πέμπτο ετήσιο συνέδριο : Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ V: Από την κρίση στην κανονικότητα ή η κρίση ως κανονικότητα; Αναλυτικά εδώ


Τον Οκτώβριο του 2022, διοργανώθηκε το έκτο ετήσιο συνέδριο: Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙ: Εθνική στρατηγική και διεθνής περιδίνηση. Αναλυτικά εδώ


Τον Νοέμβριο του 2023, διοργανώθηκε το έβδομο ετήσιο συνέδριο: Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα. Αναλυτικά εδώ 

 

"Έχουμε πάντα το βλέμμα στραμμένο στην «Ελλάδα Μετά» και για τον λόγο αυτό θυμόμαστε πάντα την «Ελλάδα πριν» και προσπαθούμε να κατανοήσουμε την «Ελλάδα τώρα» μέσα στα ευρωπαϊκά και τα διεθνή συμφραζόμενα. Το «Μετά» μετατίθεται διαρκώς παραμένοντας σταθερά απαιτητικό." Ευ. Βενιζέλος 

 

#ElladaMeta 


 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΙΔΕΩΝ 

 

Τον Ιούλιο του 2020, ο Κύκλος Ιδεών έθεσε σε λειτουργία το «Παρατηρητήριο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης» που θα διατεθούν από την ΕΕ στη χώρα μας με τη μορφή επιχορηγήσεων ή δανείων στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών  πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στις οικονομίες των κρατών μελών. 

Το Παρατηρητήριο του Κύκλου Ιδεών περιλαμβάνει καταρχάς μια ομάδα έργου που την απαρτίζουν πρόσωπα με μεγάλη πολιτική, επαγγελματική και διοικητική  εμπειρία, με βαθιά γνώση των σχετικών ευρωπαϊκών και εθνικών διαδικασιών, με επιστημονική εξειδίκευση που στρατεύονται εθελοντικά στην προσπάθεια αυτή. Πρώην υπουργοί, και γενικοί γραμματείς, πρώην  στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθηγητές ΑΕΙ, πρώην ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, στελέχη του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών. Το Παρατηρητήριο διαθέτει τον δικό του διαδικτυακό τόπο, ekyklos.watch



#ekykloswatch 


 

Ο Κύκλος Ιδεών ιδρύθηκε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, το 2015. Η νομική του μορφή του Κύκλου Ιδεών είναι αυτή του μη κερδοσκοπικού Σωματείου που διοικείται από επταμελές διοικητικό συμβούλιο:

Πρόεδρος του Κύκλου Ιδεών είναι ο Πέτρος Καβάσαλης, αναπλ. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Αντιπρόεδρος ο Χρήστος Δερβένης, Καθηγητής χειρουργικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Ταμίας, ο Τάκης Ρήγας, πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης & π. Βουλευτής, Γενική Γραμματέας η Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, Πολιτική Επιστήμων, και τα μέλη του ΔΣ: ο Χρύσανθος Ζαμπούλης, Ομότιμος καθηγητής Παθολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Κωνσταντίνος Κορίκης, Digital Media Strategist, ο Παναγιώτης Δουδωνής, Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου & Λέκτορας στο Κολλέγιο Oriel του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. 



email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.,  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 


 

Ο Κύκλος Ιδεών το διάστημα 2016-2022, πραγματοποίησε πλήθος ανοιχτών εκδηλώσεων, 6 ετήσια συνέδρια "Η Ελλάδα" Μετα και 2 θεματικά, workshops/webinars,  εστιάζοντας κυρίως στις θεματικές ενότητες:

Δημοκρατία- Θεσμοί- Σύνταγμα, Οικονομία - Ανάπτυξη, Εξωτερική Πολιτική – Διεθνείς Σχέσεις, Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, Παιδεία, 4η Βιομηχανική Επανάσταση, Κλιματική αλλαγή, Υγεία, Πανδημία.

 

Ο Κύκλος Ιδεών συνεργάζεται με think tanks και ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού: 

Hanns Seidel Stiftung, Konrad-Adenauer-Stiftung, Ελληνική Ένωση Ευρωπαϊκού Δικαίου, Delphi Economic Forum, Κέντρο Ευρωπαϊκού και Συνταγματικού Δικαίου, Το Δίκτυο, Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου, Κίνηση Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία, Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (IDOS),
ΚΕΦiΜ, New York College, Ίδρυμα Νομικών Μελετών Καθηγητού Ηλία Κρίσπη, 

καθώς και με τη Διεύθυνση Δημόσιας Διπλωματίας της Ατλαντικής Συμμαχίας,

ενώ πραγματοποίησε δημόσια συζήτηση υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματέως του Συμβουλίου της Ευρώπης, Marija Pejčinović - Burić

 

Αναλυτικά για τις δημόσιες συζητήσεις & συνέδρια του Κύκλου Ιδεων, δείτε εδώ

 


Για τον απολογισμό των ετών 2020-2021-2022, δείτε εδω

 

 




  

Κύκλος ιδεών για την εθνική ανασυγκρότηση www.kyklos.gr from e-kyklos on Vimeo