Παρασκευή, 27 Μαϊ 2016

Βιβλιοκριτική: «Γιατί έτσι μας αρέσει. Κράτος και διακυβέρνηση: η εμπειρία ενός δημοσίου υπαλλήλου»

αρθρο του:

Τον Γιώργο Γεωργακόπουλο τον γνωρίσαμε μέσα από την εξαιρετική αρθρογραφία του στον ιστότοπο της Μεταρρύθμισης. Στέλεχος του Υπουργείου Υγείας και απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, συνδυάζει στα κείμενά του την εμπειρία από την λειτουργία του κράτους με την επιστημονική τεκμηρίωση αλλά και με τον απλό και εύληπτο λόγο. Το ενδιαφέρον του για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην χώρα μας και η αγωνία του στο να ξεχωρίσουμε τα πραγματικά προβλήματα από τα στερεότυπα, συνοδεύεται πάντα από προτάσεις αλλά κυρίως από μια ματιά καθολική, συνθετική, οραματική, πολιτική αλλά, και αυτό είναι το προσόν του, πρακτική.

«Γιατί έτσι μας αρέσει. Κράτος και διακυβέρνηση: η εμπειρία ενός δημοσίου υπαλλήλου» του Γ. Γεωργακόπουλου, εκδόσεις Αρμός

Γιατί δεν λειτουργεί το κράτος; Γιατί είναι τόσο χαοτικό; Γιατί αποτυγχάνουν οι μεταρρυθμίσεις; Τι είναι αυτό που εμποδίζει τη χώρα να λειτουργήσει όπως τα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε.; Τι είναι αυτό που δεν κάνουμε καλά; Αυτά είναι τα ερωτήματα στα οποία προσπαθεί να απαντήσει το βιβλίο.

Η προσέγγιση και η προσπάθεια οικοδόμησης της απάντησης δεν ακολουθεί την κλασσική οδό. Δεν πρόκειται για ένα ακαδημαϊκό βιβλίο. Ο συγγραφέας προσπαθεί να δείξει με απλό τρόπο ποια πραγματικά είναι η καθημερινότητα της διοίκησης, πως λειτουργεί, πως σκέφτεται, πως δρα, πως παίρνει τις αποφάσεις. Ποια είναι η σχέση της με τα κόμματα, αλλά και η σχέση των κομμάτων μαζί της. Ποια η σχέση της με την Ευρώπη.

Προσπαθεί να αποδομήσει τους κυρίαρχους μύθους του δημόσιου λόγου περί διοίκησης στη χώρα μας ο οποίος χαμένος μέσα στην περιπτωσιολογία θεωρεί ότι μπορεί να βρει την λύση εκεί που δεν υπάρχει. Φταίει η αξιολόγηση ή η μονιμότητα των υπαλλήλων ή η κακή νομοθέτηση... Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι ακόμα και αν αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα (που πρέπει να αντιμετωπιστούν) δεν θα λύσουν το πρόβλημα, ούτε θα μας παράξουν από μόνα τους αυτό που χρειαζόμαστε ένα επιτελικό κράτος ικανό να διευκολύνει την οικονομία της χώρας και να παράγει ποιοτικές υπηρεσίες για τους πολίτες.

Και αυτό γιατί αποτελούν το αποτέλεσμα και όχι την αιτία του κακού. Διότι το βασικό πρόβλημα όπως και η λύση του βρίσκεται αλλού.

Βρίσκεται στον ασφυκτικό έλεγχο που ασκούν τα κόμματα πάνω στη διοίκηση και στις πρακτικές που παράγει η μεταξύ τους σχέση. Αυτές οι πρακτικές, τις οποίες αναλύει το βιβλίο, έχουν δομήσει το κράτος κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι αποτελεσματικό.

Ο συγγραφέας θεωρεί ότι αν θέλουμε πραγματικά να μιλήσουμε για μεταρρυθμίσεις και κυρίως για την πιο σημαντική εξ’αυτών την μεταρρύθμιση της διοίκησης πρέπει να ξεκινήσουμε ακριβώς από αυτό. Την ουδετεροποίηση δηλαδή της παρέμβασης των κομμάτων. Για να μεταρρυθμίσεις ένα κράτος το οποίο λειτουργεί επί δεκαετίες μέσα σε ένα γενικευμένο χάος χρειάζεται να διαθέτεις ένα ανεξάρτητο, έμπειρο και αποτελεσματικό εργαλείο το οποίο βήμα βήμα να αλλάξει τα πράγματα σε βάθος χρόνου. Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος, η μαγική λύση η οποία θα μας λύσει το πρόβλημα μιας και έξω.


* Ο Πίνακας που συνοδεύει το κείμενο, είναι: Edouard Manet (1832 –1883) A Bar at the Folies Bergere

Επιτροπάκης, Μάνος

Ο Μάνος Επιτροπάκης γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα. Ο πατέρας του κατάγεται από τα Καλύβια Ηρακλείου Κρήτης, και η μητέρα του από την Καβάλα. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στο βιολοντσέλο στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας σε ηλικία 10 ετών. Πήρε το δίπλωμά του το 1998 από το Σύγχρονο Ωδείο Αθήνας με βαθμό Άριστα Παμψηφεί με καθηγήτρια την Μαρίνα Κισλίτσινα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2010 πήρε το Master του στην μουσική ερμηνεία στο Βιολοντσέλο από το τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως τσελίστας στην Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου της Αθήνας από το 1999. Ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ελιά και υποψήφιος στην Ά Αθήνας με την Δημοκρατική Συμπαράταξη. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και αναπληρωτής του Τομέα Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ.

Τελευταία άρθρα: Επιτροπάκης, Μάνος