Δευτέρα, 17 Οκτ 2016

Χαιρετισμός Παναγιώτη Κωστούλα στην εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών, στην Καστοριά

αρθρο του:

* Το κείμενο αποτελεί τον χαιρετισμό του Παναγιώτη Κωστούλα στην εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών στην Καστοριά, «Ποιο μέλλον για την Ελλάδα; Οι αντοχές και οι δυνατότητες της πραγματικής οικονομίας» στις 15 Οκτωβρίου, με ομιλητές τους κκ Αθανάσιο Τσαυτάρη, Νίκο Παναγιώτου και Ευ. Βενιζέλο, με συντονιστή τον Κοσμά Βαρσάμη. 


Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,

Εκ μέρους του Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση σας καλωσορίζω στη σημερινή ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα -θέλω να πιστεύω- εκδήλωσή μας υπό τον γενικό τίτλο-ερώτημα «Υπάρχει μέλλον για την Ελλάδα» και με ειδικότερο αντικείμενο τις αντοχές και τις προοπτικές της πραγματικής οικονομίας τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Ο Κύκλος Ιδεών είναι μια πρωτοβουλία ενεργών και σκεπτόμενων πολιτών, η οποία ξεκίνησε περίπου 10 μήνες πριν με ένα διττό στόχο: πρώτον, να συμβάλλει όσο πιο εποικοδομητικά μπορεί σε αυτό που έλειψε περισσότερο από κάθετι άλλο σε όλη τη διάρκεια αυτής της εξαιρετικά φορτισμένης περιόδου της κρίσης: στην εθνική αυτογνωσία.

Στη συνειδητοποίηση δηλαδή και κατανόηση των γενεσιουργών αιτιών της πολύπλευρης δομικής κρίσης ενώπιον της οποίας βρέθηκε απροετοίμαστη η ελληνική πολιτεία, η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία εν γένει στα τέλη του 2009 χωρίς να έχει μπορέσει μέχρι σήμερα να απεμπλακεί.

Η περιδίνηση της χώρας μέσα στο σπιράλ της κρίσης έχει τις ρίζες της στην αισθητική επικράτηση του αντιμνημονιακού ανορθολογισμού

Και το ερώτημα εν προκειμένω είναι απλό και συνάμα αμείλικτο: για ποιο λόγο το σύνολο των υπολοίπων χωρών της ευρωζώνης που έζησαν και πέρασαν μέσα από τη στενωπό των μνημονίων έχει σήμερα που μιλάμε κατορθώσει να αποδεσμευτεί, ενώ η Ελλάδα όχι; Τι πράττουμε λάθος; Ποια ακριβώς είναι αυτά τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που μας έχουν καταστήσει σε όλη τη σχετική πανευρωπαϊκή συζήτηση ως «ελληνική ιδιαιτερότητα»;

Δεύτερο και σημαντικότερο, στόχος του Κύκλου είναι να καταθέσει όσες πνευματικές δυνάμεις διαθέτει στην προσπάθεια παραγωγής ενός συνεκτικού σχεδίου προτάσεων για την ανασυγκρότηση της χώρας σε όλα τα επίπεδα: στην οικονομία, το παραγωγικό μοντέλο, τη λειτουργία του κράτους και των θεσμών, την παιδεία, την πορεία της χώρας μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια και τις προκλήσεις που συνεπάγεται η συμμετοχή μας σε αυτή.

Έχουμε την βαθιά πεποίθηση πως η αέναη περιδίνηση της χώρας μέσα στο σπιράλ της κρίσης έχει τις ρίζες της σε αυτούς ακριβώς τους δύο παράγοντες: στην πολιτική και αισθητική επικράτηση του αντιμνημονιακού ανορθολογισμού και λαϊκισμού που συσκότισε τις πραγματικές αιτίες της κακοδαιμονίας και παρέσυρε την κοινωνία σε φαντασιώσεις και ψευδαισθήσεις, οι οποίες δυστυχώς σήμερα πληρώνονται αδρά και αφετέρου στην γενικότερη αδυναμία του πολιτικού συστήματος, των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, και του επιστημονικού κόσμου να συναινέσουν στην εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης που θα έβγαζε τη χώρα στο ξέφωτο.

Ένα σημείο στο οποίο είχαμε πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής στα τέλη του 2014, χωρίς να μπορέσουμε εν τέλει να το αγγίξουμε για λόγους που όλοι γνωρίζουμε. 

Όσο ανακυκλώνονται οι αυταπάτες και τα αυτιά παραμένουν κλειστά στο άκουσμα της αλήθειας, τόσο δεν θα διαφαίνεται η προοπτική εξόδου από το τούνελ.

Όσο δεν θεραπεύονται αυτές οι αδυναμίες, όσο ανακυκλώνονται οι αυταπάτες και οι εύκολες λύσεις, όσο τα αυτιά παραμένουν κλειστά και απρόθυμα στο άκουσμα της αλήθειας, τόσο δεν θα διαφαίνεται η προοπτική εξόδου από το τούνελ, τόσο η κοινωνία θα γλιστρά σε ακραίες επιλογές και τόσο θα αναλώνουμε κεφάλαιο σε αλληλοκατηγορίες, στρεψοδικίες και αναζήτηση βολικών ενόχων.

Ο Κύκλος Ιδεών απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που μοιράζονται αυτούς τους κοινούς προβληματισμούς. Ζητά τη συνδρομή τους, τη ενεργή συμμετοχή τους στην κοινή αυτή επιδίωξη. Ήδη στους κόλπους του έχουν βρεθεί άνθρωποι που καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα του μεταρρυθμιστικού τόξου, άνθρωποι της πολιτικής, της κοινωνίας, του επιχειρείν, του πνεύματος και κυρίως πολλοί νέοι άνθρωποι που αρνούνται να συμβιβαστούν με ένα σκοτεινό μέλλον μιζέριας. 

Ο σκοπός μας όμως είναι σπάσουμε τα στεγανά. Να φτάσει ο λόγος μας και η φωνή μας σε όσο το δυνατόν ευρύτερες ομάδες της κοινωνίας, στον απλό πολίτη που ανεβαίνει καθημερινά τον προσωπικό του Γολγοθά, που αγωνιά για την προσωπική και οικογενειακή του προοπτική, να συνδέσουμε τα μεγάλα στρατηγικά ζητήματα της πολιτικής με την καθημερινή ζωή, να φωτίσουμε και να αναδείξουμε τη σημασία και την αλληλεξάρτησή τους. Να απενοχοποιήσουμε το διάλογο και την συκοφαντημένη έννοια της μεταρρύθμισης καθιστώντας τα κοινό κτήμα που δρα προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν έχουν ήδη αρχίσει να ξεδιπλώνονται οι πρωτοβουλίες του Κύκλου Ιδεών ανά την χώρα. Ήδη τους τελευταίους δέκα μήνες έχει βγει στον διαδικτυακό αέρα η ιστοσελίδα ekyklos.gr στην οποία μπορείτε να ανατρέξετε και να βρείτε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αρθρογραφία αξιόλογων ανθρώπων πάνω σε μια ευρύτατη γκάμα θεμάτων.

Να απενοχοποιήσουμε το διάλογο και την συκοφαντημένη έννοια της μεταρρύθμισης.

Πέραν αυτού έχουν λάβει ήδη χώρα τέσσερις εξαιρετικά επιτυχείς εκδηλώσεις της πρωτοβουλίας, τρεις στην Αθήνα και μια στη Θεσσαλονίκη κι έχουμε τώρα την μεγάλη χαρά να έχει επιλεγεί η πόλη μας, η Καστοριά, ως η πρώτη πόλη της ελληνικής περιφέρειας που κάνει την εξόρμησή της η πρωτοβουλία μας. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν ανάλογες εκδηλώσεις στην Καβάλα, τη Λάρισα και την Καλαμάτα.

Οι αποψινοί μας συνομιλητές δεν χρειάζονται βεβαίως ιδιαίτερες συστάσεις. Ο Νίκος Παναγιώτου είναι συμπολίτης μας του οποίου οι σκέψεις και η εμπειρία ως προς τον εξαγωγικό προσανατολισμό της τοπικής μας οικονομίας, είναι ιδιαίτερα χρήσιμες και διαφωτιστικές, ο καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης είναι ένας άνθρωπος που χειρίστηκε ως υπουργός το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της αγροτικής ανάπτυξης που μας ενδιαφέρει κι εδώ στην Καστοριά ιδιαίτερα και βέβαια ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος κατέθεσε το πολιτικό του κεφάλαιο αγόγγυστα επί πέντε συναπτά έτη στην υπόθεση της τιθάσευσης της ελληνικής κρίσης με εξαιρετικά σημαντικό πολιτικό και προσωπικό κόστος, χειρίστηκε κρισιμότατα ζητήματα της εθνικής μας πορείας όλο αυτό το διάστημα και του οποίου το απόσταγμα εμπειριών μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά και στους στόχους της αποψινής μας συζήτησης, αλλά και στην οικοδόμηση των προϋποθέσεων ανασυγκρότησης της χώρας από εδώ και πέρα.

Σας ευχαριστώ θερμά.


* Ο Πίνακας που συνοδεύει το κείμενο, είναι: L.S.Lowry (1887 – 1976), One of Lowry's typical 'matchstick men' paintings

Κωστούλας, Παναγιώτης

Ο Παναγιώτης Κωστούλας γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στην Καστοριά ως δικηγόρος. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και κάτοχος master στο τραπεζικό δίκαιο από το City University του Λονδίνου. Στις ευρωεκλογές του 2014 ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ελιά και στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015 υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της κεντρικής επιτροπής του κόμματος από τον περασμένο Ιούνιο.