Τετάρτη, 25 Ιαν 2017

Πέρα από επετείους (2 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ)

αρθρο του:

Η Αριστερά είναι μια αντιεπιστημονική ερμηνεία του κόσμου. Με θεωρητική αφετηρία τον ιστορικό υλισμό, που διεκδίκησε επιστημονική εξήγηση των κοινωνικών φαινομένων με βάση την οικονομία, ως πράξη οδηγήθηκε παντού στην καταστολή κάθε εκδήλωσης ελευθερίας.

Σήμερα η ανθρωπότητα είναι οπλισμένη με αυτή την εμπειρία, που την γνώρισε ως εφαρμοσμένη κομμουνιστική απαρχή.

Κύλισε ο χρόνος και η Αριστερά επιδίωξε ποικίλες εκφράσεις συμμετοχής στην πολιτική σύγκρουση. Μετεξελισσόμενη σε σοσιαλδημοκρατία (με την αρχική ριζοσπαστική έννοια του όρου), απομακρυνόταν καταλυτικά από τις θεωρητικές καταβολές και γινόταν κάτι άλλο και διαφορετικό από την αρχική θεμελίωση. Η αποδοχή των θεμελιωδών κανόνων της αστικής δημοκρατίας, καθόριζε την εξέλιξη. Στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια χαρακτηριστική καθυστέρηση.

Σε αυτό το σχέδιο εναντίον του λαού, και σήμερα και αύριο απέναντι.

Τα δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε κανονικά να έχουν διαλύσει κάθε αφέλεια για την πραγματική φύση του. Ο ΣΥΡΙΖΑ διακήρυσσε πάντοτε, μέσα από ένα λόγο «ιστορικής πανουργίας», αυτό που και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βροντωδώς διακήρυσσε: « Ή ΕΜΕΙΣ Ή ΑΥΤΟΙ».

Μέσα στο "ή εμείς ή αυτοί" που συνεχίζει να είναι οδηγός της εξουσιαστικής αντίληψης του ΣΥΡΙΖΑ, κρύβεται η πολιτική του φύση.

Στη βαθιά αντιδημοκρατική αυτή πρόταση ολοκληρωτικού τύπου ενυπάρχει μια επιθυμία απόλυτου ελέγχου και καθολικής καταστολής. Στους πρώτους 6 μήνες της λεγόμενης σκληρής διαπραγμάτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ προετοίμαζε το πέρασμα στην περίκλειστη χώρα με τη φαντασία της καθολικής εξουσίας οδηγό. Το σχέδιο αυτό μεταπλάστηκε και βρίσκεται σε εξέλιξη μέσα από μια νέα τακτική πολιτικής κυριαρχίας δια του κράτους. Το μνημόνιο είναι ένας σύμμαχος αυτής της τακτικής κυριαρχίας και διευκολύνει το ΣΥΡΙΖΑ στο εξουσιαστικό του σχέδιο. Το νέο προλεταριάτο, αντικείμενο εκμετάλλευσης με σκοπό την εξασφάλιση πόρων υπέρ των προστατευμένων από το κράτος στρωμάτων, έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται τι συντελείται και τι βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η ιδεολογική και πολιτική ανεπάρκεια της Αντιπολίτευσης, που μέσα στην ανεπίγνωστη ραθυμία της αδυνατεί να απογυμνώσει το πολιτικό σχέδιο εναντίον του λαού και της ελευθερίας του, αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο της εξουσιαστικής ομάδας που βρίσκεται στην Κυβέρνηση.

Τα δύο χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνουν (για όποιον θέλει να αντιληφθεί) την πραγματική του φύση. Αυτή είναι αποτέλεσμα των κομμουνιστογενών θεωρητικών καταβολών των πρωταγωνιστών του, που ζουν με την αυταπάτη ότι στην Ελλάδα του 2017 μπορούν να αναβιώσουν, εκμεταλλευόμενοι τους αστικούς θεσμούς, το φάντασμα των νεανικών ονείρων τους, που ήταν η Σοβιετική Ένωση. Και μάλιστα αυτή καταρρέουσα.

Σε αυτό το σχέδιο εναντίον του λαού, και σήμερα και αύριο απέναντι.


* Ο Πίνακας που συνοδεύει το κείμενο, είναι: Max Beckmann (1884-1950), The Night

Κουσούλης, Λευτέρης

Πολιτικός Επιστήμονας