Πέμπτη, 06 Απρ 2017

Επικίνδυνα παιχνίδια της Τουρκίας στην Ελλάδα

αρθρο του:

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μια εντεινόμενη τουρκική επιθετικότητα η οποία έχει αλλάξει μορφή και δεν εξαντλείται πλέον στις γνωστές παραβιάσεις στο Αιγαίο, οι οποίες παρ’ όλα αυτά συνεχίζονται με αμείωτη ένταση σε όλο το μήκος του εναέριου χώρου.

Η Τουρκία φαίνεται ν’ακολουθεί μια τακτική αποσταθεροποίησης μέσα από παρακρατικά στοιχεία και κατασκοπεία που παραπέμπει σε άλλες εποχές.

Η διαμάχη της Τουρκίας με συγκεκριμένες κυβερνήσεις της ΕΕ όπως η Ολλανδία και η Γερμανία που απαγόρευσαν ανοιχτές προεκλογικές συγκεντρώσεις στο έδαφός τους με φόντο το τουρκικό δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Η Τουρκία κινείται σε μία ζώνη απομόνωσης και υψηλού κινδύνου.

Η Τουρκία αυτή τη στιγμή τόσο διπλωματικά όσο οικονομικά και στρατιωτικά βρίσκεται πολύ πιεσμένη αν όχι στριμωγμένη γεγονός που την καθιστά απρόβλεπτη όσον αφορά την εξωτερική της πολιτική και τη σχέση της με τους γείτονές της όπως η Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, διπλωματικά η Άγκυρα δεν φαίνεται να λαμβάνει κανένα αντάλλαγμα από την συνεργασία της τόσο με την Ρωσία όσο και με τις ΗΠΑ. Μάλιστα το παράδοξο είναι ότι παρά τις διαφωνίες των δύο μεγάλων υπερδυνάμεων στο Συριακό έδαφος για την επόμενη μέρα της Συρίας, συμφωνούν απόλυτα ότι δεν επιθυμούν καμία ανάμειξη της Τουρκίας και δεν της αφήνουν κανένα ρόλο στην προοπτική επίλυσης του Συριακού προβλήματος.

Αυτό φαίνεται από το γεγονός του τερματισμού από πλευράς Τουρκίας της επιχείρησης ‘’Ασπίδας του Ευφράτη’’ στα βόρεια της Συρίας, έτσι ώστε να κατευνάσει τις αντιδράσεις των ΗΠΑ, χωρίς όμως ακόμα και αυτό να θεωρείται επαρκές.

Επιπρόσθετα η Ρωσία αναλαμβάνει να δημιουργήσει δική της στρατιωτική βάση σε εδάφη που ελέγχουν οι Κούρδοι της Συρίας για να έχει καλύτερη διείσδυση στην περιοχή, αγνοώντας τα συμφέροντα της Άγκυρας.

Με βάση τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι η Τουρκία κινείται σε μία ζώνη απομόνωσης και υψηλού κινδύνου, ιδίως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, όπου το στράτευμα βρίσκεται σε πλήρη αναδιάρθρωση με χιλιάδες διωγμούς και φυλακίσεις και με άγνωστη την ετοιμότητα όσο και την προθυμία του στρατεύματος ν’ανταποκριθεί στα καθήκοντά του σε περίοδο κρίσης.

Οικονομικά μιλώντας, η Τουρκία έχει δεχθεί τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό με τις αλλεπάλληλες ταξιδιωτικές οδηγίες τόσο των ΗΠΑ όσο και κρατών μελών της ΕΕ, γεγονός που την καθιστά ευάλωτη αλλά και επιθετική ταυτόχρονα.

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον, η Ελλάδα παρά την προσπάθεια προσέγγισης με την Άγκυρα είναι πιθανό να βρεθεί προ τετελεσμένων καθώς ενδέχεται να επιχειρηθεί κάποιας μορφής θερμού επεισοδίου όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά ακόμα και στην Θράκη.

Τα πρόσφατα ευρήματα σε τζαμί στην Ξάνθη με όπλα άγνωστης προέλευσης χωρίς να γνωρίζουμε ποιοι και γιατί εμπλέκονται, δημιουργούν ερωτηματικά.

Η Ελλάδα παρά την προσπάθεια προσέγγισης με την Άγκυρα είναι πιθανό να βρεθεί προ τετελεσμένων.

Επίσης η ΕΥΠ βρίσκεται και οφείλει να βρίσκεται σε συναγερμό καθώς φημολογείται στρατολόγηση κατασκόπων σε όλη την ελληνική επικράτεια με στόχο να συλλέξουν πληροφορίες για τις κινήσεις και την οργάνωση της ελληνικής πλευράς, γεγονός άκρως ανησυχητικό.

Αυτή τη στιγμή η Τουρκία ενδέχεται να επιλέξει ανάμεσα σε δύο σενάρια αποσταθεροποίησης της χώρας μας και μάλιστα πάνω στην έναρξη της τουριστικής περιόδου και των ημερών εορτασμού του Πάσχα.

Το πρώτο αφορά κάποιο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο μέσα από τις λεγόμενες γκρίζες ζώνες έτσι ώστε να δοκιμάσει τόσο την ελληνική αντίδραση αλλά και να περάσει ταυτόχρονα μηνύματα στην Ρωσία και στις ΗΠΑ ότι η Τουρκία ναι μεν τερμάτισε την παρουσία της στην Συρία, αλλά δεν θα σταματήσει να διεκδικεί εδάφη στο Αιγαίο παίζοντας το δικό της γεωπολιτικό παιχνίδι.

Η δεύτερη περίπτωση είναι η δημιουργία προβοκάτσιας στην Ξάνθη ή στην Κομοτηνή και γενικότερα στην Θράκη, μέσω σύγκρουσης τοπικών πληθυσμών με μουσουλμάνους ακόμα και μέσω μεμονωμένων ένοπλων επεισοδίων τα οποία θα σπεύσει η Άγκυρα να τα κατονομάσει ως αυτοάμυνα Τούρκων πολιτών στην Θράκη που οφείλουν ως μειονότητα να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους με την στήριξη της μητέρας Τουρκίας.

Και τα δύο παραπάνω σενάρια είναι σε κάθε περίπτωση απευκταία και θα πρέπει η ελληνική διπλωματία να ενημερώνει τόσο τις ΗΠΑ όσο και την ΕΕ και το ΝΑΤΟ για τις πιθανές κινήσεις της Άγκυρας ώστε όλοι να είναι ενημερωμένοι για τις ισορροπίες που υπάρχουν και τις πιθανές αποκλίσεις από το σημερινό status quo.

Μέσα σε αυτό το τεταμένο κλίμα το οποίο αντιμετωπίζει και η ίδια η ΕΕ με την Τουρκία, εν μέσω εκβιασμών για το προσφυγικό, η Ελλάδα οφείλει ν’ αξιολογεί καθημερινά όλες τις πληροφορίες, να συνεργάζεται με όλες τις ξένες αρχές μέσω ανταλλαγής δεδομένων, ώστε να προλάβει και ν’ ανατρέψει άσχημες εξελίξεις που ενδέχεται να βλάψουν τα εθνικά μας συμφέροντα σε μία κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα.


* Ο Πίνακας που συνοδεύει το κείμενο είναι: Gizem Saka ( 1978 ), Woman with Apple

Ρεντούμης, Μελέτης

Ο Μελέτης Ρεντούμης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποφοιτώντας από το τμήμα Οικονομικής Επιστήμης. Συνέχισε για μεταπτυχιακά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, με αντικείμενο τις Ευρωπαϊκές Σπουδές και εξειδίκευση στα χρηματοοικονομικά και τις χρηματοδοτήσεις. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, για περίπου ένα χρόνο, πάνω στο ερευνητικό πεδίο της ασφάλισης και τιμολόγησης των πληροφοριών μεγάλων συστημάτων. Το 2007 ως στέλεχος της Eurobank ανέλαβε υπεύθυνος για θέματα στρατηγικών συμφωνιών με μεγάλους προμηθευτές καθώς και για την διαχείριση του κόστους. Από το 2015 παραμένει στον Όμιλο της Eurobank ως επικεφαλής Συντονισμού Διεθνών Δραστηριοτήτων για θέματα Προμηθειών.