Πέμπτη, 14 Μαϊ 2020

Covid – 19 Η βλακεία δεν παλεύεται

αρθρο του:

Μου κοινοποιήθηκε χθες από «φίλους αριστερούς» δημοσίευμα από antapoΚΡΙΤΗΣ με τίτλο "Η αβάσταχτη ελαφρότητα να μην ξεχωρίζεις την κωλοφαρδία από την ικανότητα". Ο ίδιος ο τίτλος είναι μια πρόκληση και βλακεία είναι μια βλακεία που δεν παλεύεται. Αλλά ανησυχώ πλέον που η μπουρδολογία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από νομικούς, οικονομολόγους, καλλιτέχνες και γραφικούς δημοσιογράφους είναι βλακεία ανίκητη. Με λίγα λόγια, ο antapoΚΡΙΤΗΣ, λέει ότι είμαστε κωλόφαρδοι και όχι ικανοί το άρθρο αυτό το κοινοποιούν  «Αριστεροί της πλάκας» πού βέβαια τώρα μιλούν πίσω ακριβώς από την επιτυχία της καραντίνας, είναι άτομα που στεναχωριούνται που τα κρούσματα και οι νεκροί μας είναι λίγοι και έχει η χώρα μας αυτή την επιτυχία.     

Εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς λέμε ότι τα μέτρα ήταν υπερβολικά. Τα κρούσματα και οι θάνατοι όμως, ήταν ελάχιστα ακριβώς λόγω των έγκαιρων και αυστηρών μέτρων. Γι’ αυτό και μας επαίνεσε όλη η διεθνής κοινότητα.

Δείτε τα παραδείγματα στις χώρες που δεν πήραν έγκαιρα μέτρα. Επειδή ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι αρκετό στοιχείο, μιας και μπορεί να υπάρχουν πολλαπλάσια κρούσματα μη καταγεγραμμένα, σημαντικότερο στοιχείο είναι ο αριθμός θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού για σύγκριση. Έχουμε λοιπόν: Ισπανία 548, Ιταλία 485, Αγγλία 433, Γαλλία 391, Βέλγιο 720, Ολλανδία 302. Για σύγκριση: Ελλάδα 14!!! Και σημειωτέων, μερικές χώρες ξεκίνησαν με την απόφαση να μην πάρουν μέτρα και να στηριχθούν στην ανοσία αγέλης, όπως οι ΗΠΑ και η Αγγλία, που τώρα κατηγορούν αποκλειστικά την Κίνα, δίχως να κάνουν την αναγκαία αυτοκριτική τους.

Αναγκάστηκαν όμως να αναθεωρήσουν και να προβούν σε lock down, βλέποντας τις εκατόμβες θυμάτων που θα θρηνούσαν στις χώρες τους. Η Ελλάδα λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων του ΕΣΥ και του φόβου κατάρρευσης του σε υπερβολική πίεση, δεν είχε άλλη επιλογή. Θα άντεχε η Ελλάδα να έχει χιλιάδες νεκρούς; Με τίποτα. Γιατί καλώς ή κακώς στην Ελλάδα δίνουμε ακόμα άλλη αξία στην ζωή των ηλικιωμένων. Αλλά και των νεωτέρων, έστω και αν πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.

Τι σημαίνει όμως υποκείμενο νόσημα, ένας υπερτασικός, ένας διαβητικός, ένας καρδιοπαθής, μπορεί να ζήσει πολλά πολλά χρόνια, παίρνοντας 1-2 χάπια την ημέρα. Γιατί θα πρέπει να τον καταδικάσουμε σαν άτομο με υποκείμενα νοσήματα; Μπορεί η καραντίνα να έχει, και θα έχει ολέθριες οικονομικές επιπτώσεις, αλλά επιλέξαμε να δώσουμε προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή. Και αυτό είναι ένα δείγμα υψηλού πολιτισμού που χαρακτηρίζει τον Έλληνα από τους αρχαίους χρόνους.

Οι συνωμοσιολόγοι μπορούν να πουν οτιδήποτε εξωφρενικό στη γλώσσα του λαού, τη στιγμή που οι επιστήμονες μοιάζουν υποχρεωμένοι να εξηγούν τα πάντα. 

Επιμένει antapoΚΡΙΤΗΣ  «Η επιτυχία αντιμετώπισης της επιδημίας στη χώρα μας δεν οφείλεται στα μετρά, αφού ανάλογη επιτυχία είχαν και άλλες ανατολικό-ευρωπαϊκές και βαλκανικές χώρες» Οι θιασώτες της θεωρίας αυτής υποστηρίζουν κάτι, που ξεκινάει από μια κατά βάση ορθή παρατήρηση. Πραγματικά σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Αλβανία, η Ρουμανία, η Τσεχία, η Σερβία, η Κροατία, η Σλοβακία, τα κρούσματα και οι θάνατοι ήταν σε παρόμοιο επίπεδο με την Ελλάδα. (Δ.Μπαλατσούρας)

1) Όλες οι χώρες αυτές πήραν ΕΓΚΑΙΡΑ ΜΕΤΡΑ, σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα, αυστηρότερα από τα δικά μας. Η Αλβανία ήταν η χώρα που πρώτη έκλεισε τα σύνορά της με τη χώρα μας, και επανέφερε τους συνταξιούχους γιατρούς της σε ενεργό δράση για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Η Βουλγαρία θέσπισε 28ήμερη καραντίνα αντί της 14ήμερης δικιάς μας, η Τσεχία είχε επιβάλει την γενικευμένη χρήση μάσκας από την αρχή.

2) Το κατόρθωμα της χώρας μας είναι πολύ σημαντικότερο, όμως. Έχουμε πολύ μεγαλύτερες διεθνείς διασυνδέσεις, 4 αεροδρόμια μέσα στα 100 πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια της Ευρώπης με πολλαπλάσια διακίνηση επιβατών, φοιτητικό και επιστημονικό δυναμικό διάσπαρτο όπου γης, μεγάλο δίκτυο ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και δη με την “κορωνο-βόμβα” Ιταλία, με τουρισμό δεκάδες φορές περισσότερο σε όλες τις εποχές του χρόνου, με στρατόπεδα και δομές προσφύγων και μεταναστών. Η σύγκριση είναι τουλάχιστον αφελής και δεν θα πρέπει να μειώσουμε το κατόρθωμα της χώρας μας και του λαού μας, εμείς οι ίδιοι. (Δ. Μπαλατσούρας) Η Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2020 κατέγραφε 1.5 εκ. πτήσεις, ενώ αντίστοιχα, η Βουλγαρία 350.000 και η Αλβανία 150.000.

Συνεχίζω με άλλες βλακείες που μας συνόδευσαν στο δίμηνο της κρίσης

1) Όταν ο Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος της Κύπρου, αποφάσισε να κλείσει τα οδοφράγματα που συνδέουν την κατεχόμενη Λευκωσία με την ελεύθερη και να αφήσει μόνο ένα ελεύθερο για πιθανό κορωνοϊό (Αρχές Μαρτίου) οι επαναπροσεγγιστές αριστεριστικοί κύπριοι, με τους γνωστούς Παπαπέτρου και  Χατζηδημητρίου έκαναν ντου έριξαν τα οδοφράγματα με σύνθημα ο κορωνοϊός υπάρχει μόνο στο κεφάλι του προέδρου. Τέσσερις μέρες αργότερα μετά τον πρώτο νεκρό στα κατεχόμενα και αρκετά κρούσματα στην ελεύθερη Κύπρο ο ηγέτης τον τουρκοκύπριων Ακιντζή έκλεισε ο ίδιος τα οδοφράγματα. Σήμερα η ελεύθερη Κύπρος έχει μόνο δύο κρούσματα με στόχο τον μηδενισμό και συνεχίζει την καραντίνα για να βγει στις αγορές καθαρή. Σήμερα 13/5 τούρκοι διαδηλώνουν στα οδοφράγματα ανεμίζοντας σημαία του τουρκικού ψευδοκράτους και της Τουρκίας. Ο Άντρος Κυπριανού ΓΓ του ΑΚΕΛ απαίτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας λέγοντας ανοίξτε να περάσουν οι τουρκοκύπριοι στο Νότο, δεν απεκάλεσε την πατρίδα του Κύπρο ή ελεύθερη περιοχή αλλά ΝΟΤΟ, ενώ οι τουρκοκύπριοι ανεμίζουν την σημαία του ψευδοκράτους και ψάχνουν πελάτες για τα προϊόντα τους.

2) Μεγάλη βλακεία όταν κορυφαία καθηγήτρια λοιμοξιολογίας είπε ότι ο ιός δεν μεταδίδεται με το Σώμα και το Αίμα του Χριστού και η Θεία Κοινωνία είναι ακίνδυνος. 10 μέρες αργότερα η ίδια Ιερά Σύνοδος αποφάσισε τόσο για το κλείσιμο των εκκλησιών όσο και την απαγόρευση της Θείας Κοινωνίας . Δύο έλληνες βουλευτές μίλησαν για παγκόσμια συνομωσία με στόχο να περιορίσουν τις ατομικές μας ελευθερίες και να μας εμβολιάσουν.  Έχω βαρεθεί να βλέπω ατέλειωτες θεωρίες από γραφικούς συνωμοσιολόγους να κυκλοφορούν και να εξαπλώνονται στο διαδίκτυο. Αν πρόκειται λοιπόν για παγκόσμια συνωμοσία, δεν έχω ξαναδεί χειρότερα οργανωμένη συνωμοσία. Όταν οι ηγέτες κάθε χώρας είναι σε αμηχανία για το πως θα αντιδράσουν, όταν άλλα λένε τη μια και άλλα την άλλη, όταν τη μια δεν παίρνουν μέτρα και την άλλη αναγκάζονται να προβούν σε καραντίνα.

Δύο πράγματα είναι ολοφάνερα:

1) Η πανδημία στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, τους έπιασε όλους εξ απίνης, απροετοίμαστους και πρόχειρους. Οι χώρες της Ανατολικής Ασίας, έχοντας σημαντική εμπειρία από μεγάλες επιδημίες στο παρελθόν, τα πήγαν πολύ καλύτερα.

2) Το κύριο μέλημα των ηγετών δεν είναι να μας κρατήσουν κλεισμένους, αλλά να μας επαναφέρουν το συντομότερο στην κανονική ζωή, ώστε να αποκατασταθεί η οικονομία χωρίς μεγάλο πλήγμα. Πως τώρα αυτά συμβιβάζονται με την παγκόσμια συνωμοσία εγκλεισμού και στέρησης των ελευθεριών μας, εγώ δεν μπορώ να το αντιληφθώ. Όσον αφορά τον εμβολιασμό, γράφεται από διάφορους γραφικούς, ότι έχουν ήδη έτοιμα τα εμβόλια, θα μας αλλάξουν το DNA, θα μας ακτινοβολήσουν με το 5G, θα μας βάλει “τζιπάκια” o εκπρόσωπος του κακού Bill Gates (που σημειωτέον ότι το φιλανθρωπικό του ίδρυμα έχει δωρίσει 40 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία χρόνια, αλλά σήμερα το κύριο μέλημά του είναι να βάλει “τζιπάκι” στην κυρία Σούλα από τα Πετράλωνα).
Όλα αυτά είναι ανάξια απαντήσεως και σχολιασμού. Να πω μόνο ότι χάρις στην ανοησία των αντιεμβολιαστών, αρρώστιες που είχαν εξαφανιστεί επανακάμπτουν και υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες θάνατοι, χάρις σε αυτούς. Από τους χιλιάδες ετήσιους θανάτους από γρίπη, το 80-90% θα είχαν αποφευχθεί αν είχε γίνει το εμβόλιο. (Δ. Μπαλατσούρας)

4) «Οπαδοί» του D.Trump και του B. Johnson λένε ότι ο κορονοϊός είναι παράγωγο εργαστηρίου των κινέζων στα πλαίσια οικονομικού πολέμου. Στοιχεία από γενετικές έρευνες που δημοσιεύθηκαν σε ένα από τα εγκυρότερα επιστημονικά περιοδικά του κόσμου, το Νature, δείχνουν ότι βάση του γενώματος του ιού, είναι αδύνατον να έχει κατασκευασθεί σε εργαστήριο (https://www.nature.com/articles/s41591-020-0820-9 ). Από το ιστορικό της πανδημίας, είναι προφανές ότι και οι Κινέζοι βρέθηκαν απροετοίμαστοι, και φαίνεται αυτό από τα ισχυρά κατασταλτικά μέτρα που χρησιμοποίησαν για τον έλεγχο της επιδημικής εξάπλωσης του ιού στην χώρα τους. Αυτό όμως για το οποίο πρέπει να κατηγορηθούν, είναι ότι ενώ θωράκισαν τη χώρα τους, δεν ενημέρωσαν έγκαιρα την παγκόσμια κοινότητα, δίνοντας λάθος στατιστικά στοιχεία, ξεγελώντας ακόμη και τον ΠΟΥ και αφήνοντας εγκληματικά τον υπόλοιπο κόσμο εύκολη λεία στον κορωνοϊό.
Αυτό βέβαια δεν δικαιολογεί σήμερα τον Donald Trump και τον Boris Johnson που κατηγορούν για τα πάντα τους Κινέζους, ενώ και οι ίδιοι ολιγώρησαν σημαντικά στο να πάρουν μέτρα, παρότι είχαν όλες τις αναγκαίες πληροφορίες, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστια διασπορά της νόσου με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων στις χώρες τους.

5) Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο κορωνοϊός ήταν γνωστός από παλιά και ψάχνουν συνομωσίες και σκοπιμότητες  Σαν επιχείρημα για αυτό φέρουν την περίφημη ετικέτα της DETOL, στην οποία αναγράφεται ότι το αντισηπτικό είναι αποτελεσματικό κατά των κορωνοϊών – ετικέτα που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Οι κορωνοϊοί, λοιπόν, είναι γνωστοί από το 1960, και οι προηγούμενες μεγάλες επιδημίες στους κορωνοϊούς οφείλονταν, στον SARS-CoV και τον MERS-CoV (ενώ είναι γνωστοί ακόμη 4 κορωνοϊοί με ηπιότερα συμπτώματα). H πανδημία αυτή οφείλεται σε νέο στέλεχος της οικογένειας των κορωνοϊών, τον SARS-CoV-2, που άρχισε να μεταδίδεται στον άνθρωπο στα τέλη του 2019.(Δ.Μπαλατσούρας)

6) Απέραντη βλακεία ήταν η απόφαση ελλήνων τουριστών να επισκεφτούν την Κωνσταντινούπολη σε ένα σεμινάριο εσωτερικού διαλογισμού, επέστρεψαν πίσω τρεις μέρες αργότερα και κουβάλησαν πίσω αρκετούς κορωνοϊούς.

7) Στις 20 Μαρτίου ανακήρυξα τον βλάκα της ημέρας ο οποίος προσήλθε στο νοσοκομείο 12 το βράδυ με κάταγμα ρινικών και το οποίο ανέταξα στο τμήμα επειγόντων περιστατικών όταν εκείνη την ώρα γινόταν χαμός με τους κορωνοϊούς. Ο 20χρονος φοιτητής με υποκείμενο νόσημα νεανικού διαβήτη έπαιζε μπάσκετ στη Γλυφάδα ενώ ο σωστός δήμαρχος προέβλεψε και κατέβασε τις μπασκέτες. Έπαιξε κορόνα γράμματα τη ζωή του και τη ζωή μας από καθαρή βλακεία, 5 μέρες αργότερα όταν χτύπησε την πόρτα του ιατρείου μου στο Υγεία, είπε χαριτολογώντας είμαι ο βλάκας της ημέρας 23/3 τουλάχιστον γελάσαμε.

8) Απίστευτη βλακεία όταν ο μητροπολίτης Ναυπάκτου ζήλεψε τη δόξα της Άλκηστις Πρωτοψάλτη και διερωτήθηκε γιατί δεν επιτράπηκε στην εκκλησία και μάλιστα το χαρακτήρισε πολιτική εκτροπή, το ότι δεν επετράπη να κάνουν το ίδιο δηλαδή με μια καρότσα όπως η Άλκηστις , να κάνουν περιφορά Επιταφίου και Αγίου Φωτός. Φανταστείτε τι θα γινόταν αν αυτό γινόταν στους 500 δήμους της χώρας.

9) Όταν ο σπουδαίος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, μας είπε το περίφημο η πίστης δεν κινδυνεύει αλλά οι πιστοί κινδυνεύουν, μητροπολίτες της Ελλάδος επέμεναν να μην κλείσουν οι εκκλησίες και καλούσαν τους πιστούς να προσέλθουν. Την ίδια ώρα στη Σαουδική Αραβία έκλειναν οι χώροι λατρείας των μουσουλμάνων στη Μέκκα και στη Μεδίνα και ο Πάπας της Ρώμης έκλεινε τις εκκλησίες των καθολικών στο Βατικανό και καλούσε το εκκλησίασμα να αναλογιστεί τις ευθύνες του.         

10) Ανίκητη βλακεία ήταν η απόφαση του Κραουνάκη να απαγορεύσει τα τραγούδια του στο Μέγαρο Μαξίμου όταν η κυβέρνηση είναι δεξιά.

11) Η ανίκητη βλακεία δεν είναι μόνο ελληνική. Όταν οι ΗΠΑ με 80.600 νεκρούς (13/5) κύμα αντιδράσεων για την κοινωνικη απομόνωση και κράτηση αποστάσεων. Πρόσωπα και γροθιές χτυπάγαν το Μέγαρο του Καπιτωλίου στο Οχάιο. Στο Μίσιγκαν ένας οπλισμένος όχλος εισβάλλει στην πολιτειακή Βουλή. Ο Ν.Τ. Πρόεδρος των ΗΠΑ απεκάλεσε τους διαδηλωτές καλούς ανθρώπους και κάλεσε τον δημοκρατικό κυβερνήτη του Μίσιγκαν, για ένα ντιλ δηλαδή διαπραγμάτευση με απειλή όπλων. Στη διπλανή πολιτεία του Ιλινόις διαδηλωτής του lockdown κούνησε επιδεκτικά μία αφίσα με στόχο τον εβραίο κυβερνήτη της πολιτείας των ΤΖ.Μπι «AvBeit macht Frei JB» δηλαδή τα λόγια που κρέμονται στο Άουσβιτς.

12) Επειδή υπάρχει και αγγλική βλακεία, ο Νιλ Φερκιουσον κορυφαίος επιδημιολόγος υπέρμαχος του Lockdown εβρισκόμενος σε διάσταση με τη σύζυγό του συναντούσε την παντρεμένη (σε ελεύθερο γάμο) φίλη του Αντωνία Στας, στην έπαυλη του 1 εκ. στερλινών που της ανήκει, και μάλιστα δύο φορές (30/3 & 8/4) κατά την απαγόρευση της μετακίνησης που ο ίδιος επέβαλε θεωρώντας ότι έκανε λάθος και ότι τα δύο σπίτια, αποτελούν ένα σπίτι. Ο πρωθυπουργός Johnson που το γνώριζε από 8 Απριλίου το έδωσε στη δημοσιότητα 8 Μαΐου με αποτέλεσμα να παραιτηθεί ο Ν.Φ. την ημέρα που το Η.Β. περνούσε σε νεκρούς την Ιταλία, έτσι η μη είδηση η βλακεία έγινε πρωτοσέλιδο και σκάνδαλο και ο αποδιοπομπαίος τράγος έκρυψε τον αριθμό των νεκρών του Η.Β.

13) Τελειώνω με το Ε.Σ.Υ. όπου υπήρξα τα 16, από τα 33 χρόνια, διευθυντής τμήματος και διευθυντής επειγόντων και χειρουργείου. Οι κύριοι Ξανθός και Πολάκης υπερασπίζονται το Ε.Σ.Υ. μας λένε υπερήφανοι ότι άφησαν ένα αξιόλογο Ε.Σ.Υ. στα 4,5 χρόνια εξουσίας. Αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα, μια απέραντη ουτοπιστική βλακεία , που αποδεικνύεται από τα κάτωθι:

Η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας είναι υποβαθμισμένη. Η Ελλάδα οπισθοχωρεί σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Το χάσμα έγινε ακόμη μεγαλύτερο  στα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι εντυπωσιακό ότι ούτε ένας δείκτης ποιότητας των υπηρεσιών υγείας δεν βελτιώθηκε τα τελευταία 4,5 χρόνια. Αντίθετα πολλοί κρίσιμοι δείκτες επιδεινώθηκαν. Αυξήθηκαν οι θάνατοι και η βρεφική θνησιμότητα. Αυξήθηκε κατά πολύ η φαρμακευτική δαπάνη παρόλο που ο πληθυσμός μειώθηκε. Η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης είναι πολύ μικρή με συνέπεια να μας ξεπεράσουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες. (OECD INDICATORS: Health at a Glance, 2015 και 2018). Δυστυχώς η Ελλάδα δεν αποστέλλει στους διεθνείς οργανισμούς τα πλήρη στοιχεία που αφορούν τους κρίσιμους δείκτες ποιότητας του συστήματος υγείας, με συνέπεια να εμφανίζονται κενά στους αντίστοιχους πίνακες. Αλλά και αυτά που αποστέλλονται συχνά δεν είναι τα σωστά. Η ΕΛΣΤΑΤ έχει να ανακοινώσει σημαντικά στοιχεία για τις υπηρεσίες υγείας από το 2013 και 2014.

Ένα πιο ανησυχητικό φαινόμενο αφορά τις καταστροφικές δαπάνες υγείας. Γεγονός που σημαίνει ότι χιλιάδες ασθενείς δεν λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία λόγω αδυναμίας πληρωμής, ή ότι χιλιάδες νοικοκυριά στερούνται ήδη πρώτης ανάγκης για να πληρώσουν τις δαπάνες υγείας τους. Η Ελλάδα παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό νοικοκυριών (στο σύνολο) μεταξύ των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών (9%) που υφίστανται καταστροφικές δαπάνες υγείας. Το ποσοστό στα νοικοκυριά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ανέρχεται στο 30%. Το 45% των καταστροφικών δαπανών αφορά δαπάνες για αγορά φαρμάκων. (WHO 2019: Can people afford to pay for health care?). H κακή κατάσταση των υπηρεσιών υγείας αποτυπώνεται και στις έρευνες: (ALCO, 3-8 Μαρτίου 2017) το 63% των πολιτών δηλώνει ότι οι υπηρεσίες υγείας χειροτέρευσαν πολύ τα τελευταία χρόνια, ενώ μόνο το 7% αναφέρει ότι βελτιώθηκαν. Επιπλέον, η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα δεν βελτιώθηκε το χρονικό διάστημα 2014-2018 και παραμένει στην 29η θέση μεταξύ 35 ευρωπαϊκών χωρών. (Euro Health Consumer Index 2014 και 2018). 

Είναι εντυπωσιακό ότι επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ το Υπουργείο Υγείας ποτέ δεν εκπόνησε πολιτικές για τη βελτίωση των δεικτών ποιότητας του συστήματος υγείας. Δεν εφάρμοσε κανένα σύστημα αξιολόγησης των υπηρεσιών και των εργαζομένων. Το αποτέλεσμα ήταν να μην μετρά, ούτε να παρακολουθεί τους κρίσιμους δείκτες. Το σύστημα είχε αφεθεί στην τύχη του. Αν όμως δεν μετράς, δεν μπορείς να βελτιώσεις, αλλά ούτε να μανατζάρεις αποδοτικά το σύστημα υγείας. Ποτέ δεν προχώρησε σε συγκρίσεις των αποδόσεων μεταξύ ίδιων μονάδων, συγκρίσεις που αποτελούν τη βάση βελτίωσης της απόδοσης. Γενικά, η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανέχθηκε μία κουλτούρα μετριότητας στο σύστημα, δεν προσπάθησε να την αλλάξει, και δεν προώθησε, ούτε υποστήριξε την αριστεία. Το μόνο που μετρούσε ήταν οι δαπάνες υγείας, (και αυτές λόγω μνημονίων). Μείωσε τις δημόσιες (στοιχεία κρατικών προϋπολογισμών), αύξησε τις ιδιωτικές, ενώ δεν περιόρισε τις σπατάλες του συστήματος.  (Γ.Βογιατζής 2020)

Είναι απέραντο ψέμα να μας λέει ο κύριος Ξανθός ότι και αυτοί θα επέλεγαν τον κύριο Τσιόδρα, γιατί όλοι οι διορισμοί στην τετραετία που διακυβερνούσε ο Σύριζα και ο ίδιος ήσαν όλοι κομματικοί (Πρόεδρος ΚΕΣΥ – Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ – Πρόεδρος ΚΕΛΠΝΟ /ΕΟΔΥ – Πρόεδρος ΕΟΦ αλλά και όλοι οι διοικητές των νοσοκομείων και των ΥΠΕ πλην δυο περιπτώσεων για τα προσχήματα). Προκαλεί όσους γιατρούς που όχι μόνο υπηρέτησαν με πάθος 30 χρόνια το ΕΣΥ αλλά συμμετείχαν στην ίδρυση του από το 1983, στις μεταρρυθμίσει του 2001 , στις μεταρρυθμίσεις του 2011. Ευτυχώς για τη χώρα που το δίδυμο ΞΑΝΘΟΣ –ΠΟΛΑΚΗΣ δεν ήταν στο υπουργείο. Οι ενέργειες τους αλλά και οι επιλογές πρόσωπων σε αυτή τη δύσκολη φάση θα ήταν οι ίδιες με τους Podemos και του Engletsias της Ισπανίας που οδήγησαν στη μεγέθυνση και εξάπλωση της νόσου Covid-19 με απίστευτο αριθμό θανάτων.

Στο κείμενο αυτό και λόγω χώρου έγραψα μερικές από τις βλακείες και ιδεοληψίες. Είναι γεγονός ότι πολλοί κουβαλάνε στο κεφάλι τους και απέραντη βλακεία και απέραντη ιδεοληψία. Υπάρχει ένας κόσμος έτοιμος να δεχτεί κάθε βλακεία και κάθε εξήγηση αρκεί να μην είναι προφανής. Γιατί η προφανής εξήγηση, πονάει. Είναι γνωστό ότι οι θεωρίες συνομωσίας και τα ψέματα αλλά και η βλακεία κερδίζουν την προσοχή των ανθρώπων, αυτό συμβαίνει γιατί οι συνωμοσιολόγοι μπορούν να πουν οτιδήποτε εξωφρενικό στη γλώσσα του λαού, τη στιγμή που οι επιστήμονες μοιάζουν υποχρεωμένοι να εξηγούν τα πάντα με δύσκολες και δυσνόητες λεπτομέρειες.


* Ο Πίνακας που συνοδεύει το κείμενο, είναι: Hieronymus Bosch, “Extraction of the stone of stupidity”

 

 

Μαρουδιάς, Νίκος

Νίκος Μαρουδιάς, Md PHD Ωτορινολαρυγγολόγος