Κυριακή, 25 Φεβ 2018

Απροστάτευτη Δημοκρατία

αρθρο του:

Κάτι το πολύ σάπιο υπάρχει στη χώρα διαχρονικά από την ίδρυση του κράτους μας έως και σήμερα και που από καιρό σε καιρό σηκώνει το κεφάλι του από τα σκοτάδια που ζει, φέρνοντας την χώρα αντιμέτωπη με τους εφιάλτες της και ακυρώνοντας τις προσπάθειες του λαού μας για Δημοκρατία, πρόοδο και ευημερία..

Αυτό το σάπιο, δεν είναι τίποτε άλλο από την αντιδημοκρατική και εξουσιαστική συνείδηση μέρους του πολιτικού κόσμου και την άγνοια των δημοκρατικών θεσμών και αξιών από ένα μέρος της κοινωνίας, δημιουργώντας έτσι ένα δίπολο, όπου το ένα μέρος τροφοδοτεί το άλλο βυθίζοντας την χώρα σε έναν επικίνδυνο φαύλο κύκλο.

Και είναι φυσικό να συμβαίνει… Όταν δεν υπάρχει κατανόηση της Δημοκρατίας και του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, δεν υπάρχει και συναίσθηση της παραβίασής του, με αποτέλεσμα τα εκλογικά αποτελέσματα που βλέπουμε, αλλά και τις ενέργειες της κυβέρνησης Συριζα Ανελ που τολμάει τόσο ξεδιάντροπα να εγκληματεί κατά του πολιτεύματος, της αλήθειας και της λογικής.

Το κάνει γιατί ακριβώς μπορεί και στηρίζεται πάνω στο έλλειμμα δημοκρατικής συνείδησης και γνώσης μέρους της κοινωνίας, το οποίο και χρησιμοποιεί χειραγωγώντας το για να παραμείνει στην εξουσία.

Το να κατηγορήσεις λοιπόν κάποιον ως κλέφτη και απατεώνα είναι κάτι το πολύ σοβαρό. Είναι μια κατηγορία μεγάλης ηθικής απαξίας, ειδικά για ένα δημόσιο πρόσωπο το οποίο με αυτό τον τρόπο το εξουδετερώνεις… δεν είναι κάτι απλό στις δημοκρατίες η δημόσια κατηγορία.

Η χώρα δεν θα αφεθεί στη μοίρα της, δεν θα αφεθεί να καταστραφεί…

Για να το κάνεις, πρέπει να έχεις ατράνταχτες αποδείξεις και στοιχεία που βασίζονται σε αδιάβλητες διαδικασίες του νομικού μας συστήματος.

Τα όσα παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό με το ολοφάνερα στημένο κατηγορητήριο εναντίον του υψηλότερου πολιτικού προσωπικού της χώρας, από μια κυβέρνηση που χρησιμοποιεί την Δικαιοσύνη ως «μπράβο» για ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τους πιο επιφανείς επικριτές της, δεν είναι τίποτε άλλο από την απόφαση ρήξης με την Δημοκρατία. Μια απόφαση συνειδητή της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά και η ρίψη της χώρας σε μια αρένα λάσπης όπου το αλαλάζων πλήθος θα διασκεδάζει με τον βασανισμό των κατασκευασμένων «ενόχων», με τον βασανισμό των «εχθρών του λαού» που η ίδια κατασκεύασε..

Απώτερος σκοπός, η διεξαγωγή εκλογών σε κλίμα εκτροπής και διχασμού για να κρυφτεί η παταγώδης αποτυχία της κυβέρνησης σε κάθε τομέα της δημόσιας ζωής, για να κρυφτεί το έγκλημα που διέπραξε εναντίον της χώρας και της προοπτικής της και να δημιουργήσει το αφήγημα με το οποίο θα εμφανιστεί στο κοινό της.

Και μάλιστα αυτό να το πράττει στην πιο κρίσιμη και επικίνδυνη στιγμή, με την γειτονική Τουρκία να βρίσκεται εκτός ελέγχου και να απειλεί και ταυτόχρονα με όλα τα εθνικά θέματα να βρίσκονται σε έξαρση..

Είναι αδύνατον να ξεφύγει από τον εαυτό της …δεν διστάζει να διχάσει τον λαό στην πιο κρίσιμη στιγμή για την ίδια την ύπαρξή του, αδιαφορώντας για το κόστος, για τα αδιέξοδα και την επαπειλούμενη τραγωδία..

Καιρό τώρα οι κινήσεις της κυβέρνησης, έδειχναν τον δρόμο που θα ακολουθούσε.

Η ασέβεια στους θεσμούς, οι παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη, το θράσος, τα ψέματα, οι ύβρεις, η αλαζονεία, ο εμπρηστικός και διχαστικός λόγος, οι στοχοποιήσεις και η δημιουργία εχθρών, η ιδιοτέλεια στην πολιτική πρακτική, η ανοχή στην ανομία και την τρομοκρατία, έδειχναν το που θα φτάναμε..

Έχω γράψει πάλι για την ιδεολογία της κυβέρνησης και την εχθρότητα προς το πολίτευμα στο άρθρο μου «Το φαινόμενο Συριζα», δεν περίμενα όμως να φτάσουν έως εδώ …τόσο απροκάλυπτα, τόσο ξεδιάντροπα, αλλά και τόσο ανόητα. Το μέγεθος της ανοησίας είναι τόσο μεγάλο, που ξεπερνάει ακόμη και το ένστικτο της αυτοσυντήρησης τους, γιατί όταν αποδειχθεί η πρόχειρη σκευωρία που έστησαν, όταν θα αποδειχθεί ο ρόλος τους, δεν θα έχουν τόπο να κρυφτούν.

Και η σκευωρία θα αποδειχθεί, και θα αποδειχθεί γιατί οι θεσμοί της Δημοκρατίας θα αντισταθούν, γιατί η δημοκρατική πολιτική τάξη της χώρας θα αντισταθεί, γιατί οι δημοκρατικοί πολίτες θα αντισταθούν και θα δώσουν την απάντηση όταν έρθει η ώρα..

Υπάρχει και το διανοητικό και το πολιτικό κεφάλαιο που θα αντισταθεί στην περιθωριοποίηση, στον εκφυλισμό του πολιτεύματος, στην έκπτωση της χώρας στο τριτοκοσμικό επίπεδο που επιθυμεί η κυβέρνηση.

Η χώρα δεν θα αφεθεί στη μοίρα της, δεν θα αφεθεί να καταστραφεί…

Το μέλλον της Ελλάδας δεν είναι αυτό που σχεδιάζουν και ονειρεύονται οι σημερινοί κυβερνώντες, το μέλλον της Ελλάδας δεν θα προκύψει από τους εκστομίζοντες κατάρες και ύβρεις, από τους «θυμωμένους» και τους αδαείς, το μέλλον της Ελλάδας θα προκύψει από τους πολίτες και τον πολιτικό κόσμο που υπερασπίζεται τη Δημοκρατία και τον Πολιτισμό.

Είναι μια κρίσιμη ώρα και σύντομα πρόκειται να δοθεί μια κρίσιμη μάχη μεταξύ του μετώπου της λογικής και του μετώπου του χάους, μεταξύ του μετώπου της ενότητας του λαού και του μετώπου του διχασμού του και τέλος μεταξύ του μετώπου της Δημοκρατίας και του μετώπου των ολοκληρωτικών λύσεων. Υπομονή μέχρι τις εκλογές…

Προς το παρόν ζούμε τη δική μας σκοτεινή ώρα, αλλά υπομονή μέχρι τις εκλογές.. Οι πολίτες θα δώσουν την απάντηση της Δημοκρατίας.


* Ο Πίνακας που συνοδεύει το κείμενο, είναι: Pieter Bruegel, "Landscape with the Fall of Icarus" 

Λαλιώτης, Νίκος

Νίκος Λαλιώτης. Πιανίστας. Έχει σπουδάσει πιάνο στο "Birmingham Conservatoire" και στο "Athenaeum", έχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους Έλληνες μαέστρους , έχει διδάξει πιάνο επί σειρά ετών, συνιδρυτής της παιδικής πολυπολιτισμικής χορωδίας "Polyphonica", συμμετείχε και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015 ως υποψήφιος βουλευτής του Πασοκ στην Α Αθηνών, καθώς επίσης και στις τελευταίες Δημοτικές Εκλογές στο Δήμο Αθηναίων με τον συνδυασμό του Γιώργου Καμίνη, είναι επίσης μέλος της γραμματείας Πολιτισμού του Πασοκ.