Δευτέρα, 20 Φεβ 2017

Ευρώπη : Ένας πίνακας

αρθρο του:

Ο Ismael González de la Serna ήταν Ισπανός ζωγράφος. Στον πίνακα που συνοδεύει το παρόν αποτυπώνει αυτό που διαρκώς επανέρχεται.

Στο κέντρο ο θάνατος, δεξιά του ένας άνδρας κι αριστερά γονατιστή μια γυναίκα. Η γυναίκα προσφέρει ένα πιάτο στο θάνατο. Πάνω του απλώνεται μια πόλη. Η πολιτεία προσφέρεται στο θάνατο. Ο άνδρας συμμετέχει στην προσφορά. Κοιτώντας. Ο άνδρας και η γυναίκα δεν έχουν μάτια. Έχουν τρύπες. Είναι κενοί.

Κενοί από αρχές. Κενοί από αξίες. Κενοί από αισθήματα. Κενοί από σκέψη. Ο πίνακας λέγεται «Ευρώπη». Δημιουργήθηκε το 1935. Ο οραματιστής καλλιτέχνης είδε αυτό που ερχόταν στη χώρα του. Τον εμφύλιο πόλεμο. Είδε και πιο πέρα. Τον παγκόσμιο πόλεμο.

Μάλλον όμως βλέπει αυτό που πάντα ήταν η Ευρώπη και αυτό που δυστυχώς μπορεί να παραμένει. Μήτρα πολιτισμού. Και ταυτόχρονα μήτρα πολέμων και αυτοκαταστροφής.

Οι άνθρωποι χωρίς μάτια ξανάρχονται στο προσκήνιο. Στα δύσκολα ζητάνε αυτό που κάναν οι πρόγονοί τους. Κατασκευή εχθρών, διαίρεση, καταστροφή.

Ας μην ξαναπιαστούμε ηλίθιοι…


* Ο Πίνακας είναι του Ismael González de la Serna: Europa (Μουσείο REINA SOFIA, Μαδρίτη)

Σκανδάμης, Μαρίνος

O Μαρίνος Σκανδάμης είναι Δικηγόρος, Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Τη διδακτορική του έρευνα διεξήγαγε στα πανεπιστήμια Harvard Η.Π.Α. και Αμβούργου Γερμανίας, ενώ έχει κάνει και δημοσιογραφικές σπουδές. Έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και Ειδικός Γραμματέας στο ίδιο Υπουργείο. Έχει εκλεγεί ως Εθνικός Εμπειρογνώμων σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ε.Ε. Είναι μέλος διεθνών και εθνικών επιστημονικών και κοινωνικών φορέων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εγκληματολογία.