Πέμπτη, 09 Φεβ 2017

Οι βλέψεις της Τουρκίας προς την Ελλάδα

αρθρο του:

Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα η Τουρκία έχει ανεβάσει τους τόνους με την Ελλάδα και συνεχίζει με αμείωτη ένταση τόσο τις προκλήσεις δια αέρος όσο και δια θαλάσσης με πιο πρόσφατη την επίσκεψη του Τούρκου αρχηγού ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή των βραχονησίδων Ίμια.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η Τουρκία θα κλιμακώσει την ένταση επιδιώκοντας ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ώστε να δημιουργήσει τετελεσμένα τύπου Ίμια ώστε να επιταχύνει μια συνολικού τύπου διαπραγμάτευση για τις περιβόητες γκρίζες ζώνες.

Η βασική επιδίωξη της Τουρκίας είναι η αποφυγή δημιουργίας ενός Κουρδικού κράτους.

Σε αυτό το επιχείρημα έρχεται να προστεθεί και η δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών για ένα καθεστώς μη ταυτοποίησης 130 βραχονησίδων τις οποίες επί της ουσίας διεκδικεί ευθέως η Τουρκία.

Ένα σημαντικό μέρος βέβαια των πολιτικών αναλυτών επιμένει ότι η Τουρκία δεν έχει καμία διάθεση να εμπλακεί σε μία στρατιωτική αντιπαράθεση με την Ελλάδα και όλα γίνονται για εσωτερική κατανάλωση για να φανεί ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, ισχυρός πολιτικά και στρατιωτικά απέναντι στο λαό του, παρά την πολιτική αβεβαιότητα.

Η αλήθεια στα παραπάνω επιχειρήματα βρίσκεται κάπου στη μέση, καθώς η Τουρκία είναι βαθιά πληγωμένη στο εσωτερικό της χώρας, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, το οποίο οδήγησε στην καρατόμηση και απομάκρυνση από το στράτευμα πάνω από το 30% των ανώτερων αξιωματικών.

Πρόκειται για ένα τεράστιο νούμερο για μία περιφερειακή δύναμη όπως η Τουρκία που δημιουργεί σαφέστατο πρόβλημα στρατηγικής που επηρεάζει και την δύναμη πυρός της γείτονος.

Ακόμα και σήμερα, σε μία ενδεχόμενη σύρραξη της Τουρκίας είτε στα δυτικά ή ανατολικά σύνορά της, δεν είναι βέβαιο ποιοι και αν θ’ακολουθήσουν τις εντολές των στρατηγών ή θα έχουμε νέα κύματα αυτομολήσεων σε γειτονικές χώρες, όπως έγινε με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που προσγειώθηκαν στην Ελλάδα.

Συνολικά η αίσθηση που υπάρχει απ’όλο το φάσμα των γεωπολιτικών αναλύσεων είναι ότι την Τουρκία δεν την συμφέρει σε αυτή τη φάση να κινηθεί επιθετικά προς την Ελλάδα διεκδικώντας συγκεκριμένο έδαφος ή χωρικά ύδατα, πέραν των μεμονωμένων προκλήσεων.

Ο βασικός λόγος είναι ότι η εμπλοκή της Τουρκίας στον πόλεμο με την Συρία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, επί της ουσίας προσπαθεί να κλείσει τους διαδρόμους στους Κούρδους μαχητές από το να κατέχουν στρατηγικές πόλεις στα Τουρκοσυριακά σύνορα.

Είναι μεγάλο ρίσκο για την Τουρκία να επιχειρήσει θερμό επεισόδιο με τη χώρα μας.

Η βασική επιδίωξη της Τουρκίας είναι η αποφυγή δημιουργίας ενός Κουρδικού κράτους στο μαλακό υπογάστριό της και μάλιστα με τις ευλογίες των ΗΠΑ.

Γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο συντηρείται η προσέγγιση με την Ρωσία και το Ιράν, ώστε να βρεθεί η Τουρκία σε πλεονεκτική θέση την επόμενη μέρα της μετάβασης στο Συριακό και να παραμεριστούν οι Κούρδοι αντάρτες και οι όποιες επιδιώξεις τους για ένα ανεξάρτητο κράτος.

Από την άλλη, η νέα διοίκηση επί Τραμπ, πέραν της στρατηγικής απεμπλοκής σε συγκεκριμένες περιοχές, δεν φαίνεται να συμμερίζεται την λογική της Τουρκίας, ούτε υπάρχει κάποια προσέγγιση στο θέμα της Συρίας.

Αντιθέτως, η Τουρκία όντας μια ισλαμική χώρα, ενδέχεται ν’αντιμετωπίσει πολύ περισσότερα προβλήματα στην συμμαχία της με τις ΗΠΑ, λόγω της ισλαμοφοβίας που εγκαινιάζει παγκόσμια ο Πρόεδρος Τραμπ, μην αφήνωντας πολλά περιθώρια ελιγμών στην γείτονα χώρα.

Εκτός αυτού, το ανοιχτό θέμα των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες στην τουρκική πλευρά για μια λύση που αφενός θα νομιμοποιεί την τουρκοκυπριακή κοινότητα, αφετέρου θα βάζει την Τουρκία συμμέτοχο στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και αποφάσεις δια της πλαγίας οδού, μέσω της εκ περιτροπής προεδρίας της ενιαίας Κύπρου.

Με βάση τα παραπάνω, η Τουρκία έχει συμφέρον να επιδιώκει την σταθερότητα στην ΝΑ Μεσόγειο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα προβαίνει ενίοτε σε προκλήσεις περνώντας το μήνυμα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά κυρίως στο ΝΑΤΟ , στις ΗΠΑ αλλά και στην Ρωσία, να μην την αγνοούν στις διεθνείς εξελίξεις και πολύ περισσότερο στο Κουρδικό καθώς και στην επόμενη ημέρα της Συρίας.

Τ’ανοιχτά μέτωπα της γείτονος είναι πολλά, όπως στο προσφυγικό με την συμφωνία που ισχύει με την ΕΕ, την συνεχιζόμενη τρομοκρατία στο εσωτερικό της χώρας, το Κουρδικό που αποτελεί βασική απειλή καθώς και την εσωτερική πολιτική αβεβαιότητα με την μισή ηγεσία του στρατού να βρίσκεται στο περιθώριο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Με τα παραπάνω δεδομένα σε εξέλιξη, θεωρείται αρκετά μεγάλο ρίσκο για την Τουρκία να επιχειρήσει ξαφνικά ένα θερμό επεισόδιο με την χώρα μας, εκτός και αποφασίσει ως στρατηγική πλέον να εξωτερικεύσει την εσωτερική της πίεση πάνω στην Ελλάδα για να δει τί μπορεί να διεκδικήσει και ποια η ανοχή των συμμάχων προς αυτήν.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η χώρα μας οφείλει σε κάθε περίπτωση να βρίσκεται σε ετοιμότητα και επιφυλακή όποια και αν είναι η πορεία της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας μεσοπρόθεσμα, προς διαφύλαξη της εθνικής μας κυριαρχίας, χωρίς εφησυχασμό.


* Ο Πίνακας που συνοδεύει το κείμενο, είναι: 

 

Ρεντούμης, Μελέτης

Ο Μελέτης Ρεντούμης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποφοιτώντας από το τμήμα Οικονομικής Επιστήμης. Συνέχισε για μεταπτυχιακά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, με αντικείμενο τις Ευρωπαϊκές Σπουδές και εξειδίκευση στα χρηματοοικονομικά και τις χρηματοδοτήσεις. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, για περίπου ένα χρόνο, πάνω στο ερευνητικό πεδίο της ασφάλισης και τιμολόγησης των πληροφοριών μεγάλων συστημάτων. Το 2007 ως στέλεχος της Eurobank ανέλαβε υπεύθυνος για θέματα στρατηγικών συμφωνιών με μεγάλους προμηθευτές καθώς και για την διαχείριση του κόστους. Από το 2015 παραμένει στον Όμιλο της Eurobank ως επικεφαλής Συντονισμού Διεθνών Δραστηριοτήτων για θέματα Προμηθειών.