Ένα από τα πιο κομβικά γεγονότα που αφορούν τον τραπεζικό κλάδο τα τελευταία χρόνια είναι οι εξελίξεις στην Τράπεζα Αττικής που φανερώνουν τόσο φαινόμενα ανομίας στην τράπεζα χωρίς την τήρηση βασικών κανόνων καθώς και προσπάθειες να ελεγχθεί η διοίκηση με στόχο να παραμείνει στο απυρόβλητο, εκτός των συστημικών τραπεζών και της απ’ ευθείας εποπτεία από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό τον SSM.
Πρόκειται για μία περίπτωση που φανερώνει την σήψη της οικονομικής κρίσης.
Πρόκειται για μία περίπτωση που φανερώνει την σήψη της οικονομικής κρίσης, καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι, που σημαίνει, η πρώην κυβέρνηση, η νυν κυβέρνηση του Σύριζα, το ΤΣΜΕΔΕ ως μεγαλομέτοχος αλλά και εν μέρει η Τράπεζα της Ελλάδος, ανέχθηκαν πρακτικές ασυδοσίας κυρίως από το 2014 και μετά χωρίς να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για την εξυγίανση της τράπεζας.
Είναι εντυπωσιακό ότι μετά το 2009, η τράπεζα δημοσίευε κάθε χρόνο εκτεταμένες ζημίες με αποτέλεσμα το 2015 οι ζημίες να φτάσουν στο απίστευτο ποσό των 349 εκατ. ευρώ, ποσό μεγάλο ακόμα και για συστημική τράπεζα.
Μάλιστα η σωρευτική ζημιά τα τελευταία 10 χρόνια ξεπερνά τα 900 εκατ. ευρώ, γεγονός που θα μπορούσε κάλλιστα να πυροδοτήσει μια συστημική κρίση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα με απρόβλεπτες συνέπειες για μετόχους, καταθέτες και φορολογούμενους.
Αυτή τη στιγμή ενώ σε όλες τις τράπεζες ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων φθάνει περίπου το 45% στην τράπεζα Αττικής που θα έπρεπε λόγω μεγέθους να είναι σημαντικά μικρότερος, φθάνει το 60%, που σημαίνει ότι είναι αδύνατον να εισπραχθούν οι επισφάλειες. Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο, ότι πρόσφατα διενεργήθηκε έλεγχος στην τράπεζα από την ΤτΕ από κοινού με τον SSM και βρέθηκε τρύπα 69 εκατ. ευρώ από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση. Μάλιστα διαπιστώθηκαν πληθώρα δανειοδοτήσεων σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους καθώς και μικρότερα δάνεια, χωρίς κανένα πιστωτικό κριτήριο.
Το πάρτυ και η διαπλοκή των τελευταίων ετών, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Η κυβέρνηση του Σύριζα, αντί να στηλιτεύσει το παρελθόν εφόσον διατείνεται ότι βρίσκεται απέναντι στη διαπλοκή, την επέτρεψε, την ανέχθηκε και την αύξησε.
Η κατάσταση βρίσκεται ένα βήμα πριν την επιτροπεία, κάτι που έχει να συμβεί από την υπόθεση της τράπεζας Κρήτης.
Επιπρόσθετα, με φόντο την αντιμνημονιακή ρητορική και το σκανδαλώδες σαν όρο παράλληλο τραπεζικό σύστημα, προσπαθεί εδώ και 2 χρόνια σχεδόν, να τοποθετήσει δικούς της ανθρώπους ώστε να έχει τον έλεγχο της τράπεζας πέραν από τους κανόνες των ευρωπαϊκών θεσμών.
Αυτή τη στιγμή η κατάσταση βρίσκεται ένα βήμα πριν την επιτροπεία, κάτι που έχει να συμβεί από την υπόθεση της τράπεζας Κρήτης, καθώς η ΤτΕ έχει ήδη παραδώσει το πόρισμά της στον εισαγγελέα με φόντο τον καταλογισμό ποινικών ευθυνών για διασπάθιση χρήματος.
Βέβαια απ’όλη αυτή την τραγική υπόθεση, γεννιούνται τα παρακάτω σημαντικά ερωτήματα :
- Γιατί ο μεγαλομέτοχος ΤΣΜΕΔΕ βλέποντας όλα αυτά τα χρόνια την επικίνδυνη τροπή με τις δανειοδοτήσεις δεν φρόντισε ν’ αλλάξει την Διοίκηση μέσω Γενικής Συνέλευσης και ν’ αποδώσει ευθύνες; Γιατί κατέληξε να είναι συνένοχος σε αυτό το έγκλημα και δεν ζήτησε την συνδρομή της δικαιοσύνης;
- Με ποιο δικαίωμα συμμετείχε τελικά σε όλες τις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις, επενδύοντας επί της ουσίας τις εισφορές των μηχανικών και καλύπτοντας τις μαύρες τρύπες στα ιδία κεφάλαια;
- Γιατί η ΤτΕ δεν διενέργησε πολύ νωρίτερα τον έλεγχο εφόσον τα στοιχεία από δανειοδοτήσεις ομίλων με κρατικοδίαιτη συμπεριφορά μιλούσαν από μόνα τους;
- Γιατί η πολιτική ηγεσία της προηγούμενης κυβέρνησης και κυρίως του Σύριζα, έπαιξαν κορώνα γράμματα την τύχη του τραπεζικού συστήματος, διατηρώντας ανεξάρτητη μια τράπεζα που δεν σεβόταν κανένα τραπεζικό κριτήριο πιστοδοτήσεων;
Στην Τράπεζα Αττικής έχουν γίνει οικονομικά εγκλήματα για τα οποία πρέπει ν’ αποδοθεί δικαιοσύνη.
Στην Τράπεζα Αττικής έχουν γίνει οικονομικά εγκλήματα για τα οποία πρέπει ν’ αποδοθεί δικαιοσύνη. Για να σταματήσει όμως αυτός ο κατήφορος εις βάρος του Έλληνα φορολογούμενου, οι λύσεις που προτείνονται είναι οι εξής:
- Nα οριστεί Επίτροπος και μεταβατική διοίκηση, όπου θα εξυγιάνει την Τράπεζα και θα την οδηγήσει σε ανακεφαλαιοποίηση με την συμμετοχή του ΤΧΣ και ξένων funds με ελάχιστη συμμετοχή πλέον του ΤΣΜΕΔΕ ως παλαιός μέτοχος.
- Να σπάσει σε good and bad με στόχο να εκκαθαριστεί το κομμάτι των επισφαλειών και το υπόλοιπο να απορροφηθεί από κάποια συστημική τράπεζα βάσει διαγωνισμού που θα ορίσει η ΤτΕ.
- Το ΤΧΣ, έχοντας αρχικά αποκτήσει ένα σημαντικό πακέτο μετοχών, σε συνεργασία με το ΤΣΜΕΔΕ ως ο νυν μέτοχος, την ΤτΕ και τον SSM, να επιχειρήσει σταδιακά private placements μέσω χρηματιστηρίου, δηλαδή μια σταδιακή μετοχοποίηση της τράπεζας ώστε ν’ αποκτήσει νέους μετόχους και management από την αγορά χωρίς την εμπλοκή του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.
Με βάση τα παραπάνω είναι επιτακτική η ανάγκη εξυγίανσης της συγκεκριμένης τράπεζας, έτσι ώστε να δοθεί και το μήνυμα της κάθαρσης όσον αφορά την κρατικοδίαιτη οικονομία και τις σχέσεις διαπλοκής που ορίζονταν από επιχειρηματικούς ομίλους, τραπεζικά ιδρύματα και κυβερνήσεις με υπουργούς που ασκούσαν πιέσεις για το ποιος και πότε θα δανειοδοτηθεί καθιστώντας την τράπεζα έρμαιο μιας πολιτικής που προσβάλλει τη ισονομία, τις αρχές του ανταγωνισμού αλλά και τη νοημοσύνη του κάθε πολίτη.
* Ο Πίνακας που συνοδεύει το κείμενο, είναι: L.S.Lowry (1887 – 1976), Man Lying On A Wall