Εμφάνιση άρθρων βάσει ετικέτας: Κράτος, Θεσμοί - Πολιτικό Σύστημα

"Εάν το βασικό μήνυμα προς την κυβέρνηση είναι «μην επικαλείσαι το εκλογικό αποτέλεσμα», αλλά αυτό κάθε φορά πρέπει να επιβεβαιώνεται, πολύ συχνά δεν επιβεβαιώνεται, υπάρχει και ένα μήνυμα προς την αντιπολίτευση, ότι χρειάζεται κάτι διαφορετικό, χρειάζεται μία πιο ολοκληρωμένη και ώριμη προσέγγιση των πραγμάτων, ενδεχομένως μία πιο κυβερνητική υπό την έννοια αυτή προσέγγιση των πραγμάτων."

Από την παρουσίαση της έρευνας της Metron Analysis, από τον Στράτο Φαναρά & τον Γιάννη Μπαλαμπανίδη, και συζήτηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στο πλαίσιο του συνεδρίου "Η Ελλάδα Μετά VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα" που πραγματοποιήθηκε στις 5-7 Νοεμβρίου 2023, στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, στην ενότητα "Το ελληνικό πολιτικό ζήτημα" [5.11.2023] 

 "Ο Τρικούπης είχε δημοσιεύσει τον περασμένο χρόνο το γνωστό του άρθρο «Τις πταίει;» και τώρα, έχοντας σχηματίσει την πρώτη του κυβέρνηση, παρουσιαζόταν για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός ενώπιον της Βουλής. Η μέρα αυτή, που προφανώς ήταν εξαιρετικά σημαντική για τον ίδιο, εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντική και για εμάς, καθώς αποτελεί ορόσημο για την κοινοβουλευτική μας ιστορία: Εκείνη την ημέρα καθιερώθηκε η πιο σημαντική μας κοινοβουλευτική αρχή, η αρχή της δεδηλωμένης. Με τον λόγο του θρόνου που εκφώνησε τότε ο Γεώργιος Α΄, και που είχε γράψει ο Τρικούπης, ο βασιλιάς δεσμεύθηκε ότι για να αναλάβει μια κυβέρνηση την εξουσία, αλλά και για να παραμείνει σ’ αυτήν, θα πρέπει να απολαμβάνει της δεδηλωμένης εμπιστοσύνης της Βουλής. Αυτό που σήμερα μας φαίνεται αυτονόητο, τότε δεν ήταν καθόλου, και χρειάσθηκε να βρεθεί η χώρα στη δίνη της μεγαλύτερης μέχρι τότε πολιτικής της κρίσης για να καθιερωθεί από τον Τρικούπη."

Απομαγνητοφώνηση της συζήτησης στην εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών "Σύνταγμα και Εκλογές: Το συνταγματικό πλαίσιο των εκλογών και των διαδικασιών που αυτές ενεργοποιούν" που πραγματοποιήθηκε στο King George (19/4/2023)

Συζητούν: Χαράλαμπος Ανθόπουλος, Καθηγητής Δικαίου και Διοίκησης, ΕΑΠ, Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, ΑΠΘ, Γιώργος Γεραπετρίτης, Υπουργός Επικρατείας, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, ΕΚΠΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, Βουλευτής, πρώην Υπουργός, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, ΔΠΘ, Πηνελόπη Φουντεδάκη, Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, Αντιπρύτανης, Πάντειο Πανεπιστήμιο. Συντονίζει η δημοσιογράφος Νίκη Λυμπεράκη 

"Προφανώς με τις εξελίξεις να τρέχουν, ένα από τα θέματα που απασχολεί την επικαιρότητα είναι και αυτό της πολιτικής βίας στην Ελλάδα.  Η ελληνική κοινωνία σε μεγάλο ποσοστό είναι μια κοινωνία που αγαπά να μισεί. Προφανώς δεν πρόκειται περί ανακάλυψης του τροχού, ούτε φυσικά η κοινωνία μας είναι η μόνη αυτού του είδους.Τα αίτια είναι ποικίλα, κοινωνικοπολιτικά και ανθρωπολογικά. Βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται για προϊόν της οικονομικής κρίσης. Είναι κοινός τόπος, ότι η κρίση υπήρξε και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως αφορμή για την έκφραση παντός είδους «αγανάκτησης» και αγελαίας  αντίδρασης."

"Ήρθε λοιπόν η ώρα να θέσουμε το ερώτημα: να αναρωτηθούμε παράλληλα, αν το η «Ελλάδα Μετά», τελεί σε ευθεία συνάρτηση με τον «Κόσμο Μετά». Άραγε είναι δυνατόν η Ελλάδα να χαράξει μία αυτόνομη ρότα μέσα σε ένα κόσμο που χαράζει διαφορετική πορεία; Είναι ξεκάθαρο ότι μία αυτόνομη και ανεξάρτητη πορεία από το παγκόσμιο γίγνεσθαι δεν είναι ούτε σοφή ούτε και εφικτή. Πρέπει να διερευνήσουμε τη θέση της Ελλάδας σε έναν κόσμο που συνέχεια εξελίσσεται.

Με τα δεδομένα αυτά, έχει ιδιαίτερη σημασία να ξεχωρίσουμε τι είναι αυτό που θέλουμε από την επόμενη ημέρα, και τι είναι αυτό που μπορούμε να έχουμε. Οφείλουμε ακόμη να εξετάσουμε ποιες ήταν οι συνέπειες από τα μέχρι σήμερα γεγονότα." 

 

 "Όλα αυτά αλλάζουν ή θα αλλάξουν δραστικά τον τρόπο που ασκούμε τις κοινωνικές δραστηριότητές μας. Όλο και περισσότεροι θα τηλεργάζονται, θα τηλεκπαιδεύονται, θα επιμορφώνονται μακριά από τον τόπο διαμονής τους. Με τον τρόπο αυτό ενδεχομένως δημιουργείται ένα παράθυρο ευκαιρίας για τα πολιτικά υποκείμενα. Παρέχεται η δυνατότητα για την ψηφιοποίηση των κομμάτων. Έχουν την ευκαιρία να οργανώσουν διαδικτυακές πρωτοβουλίες εκδηλώσεων, συναντήσεων και σεμιναρίων, που θα μπορούσαν να ενταχθούν στη λογική της συμμετοχικής δημοκρατίας. Πρέπει να βρουν ευφάνταστους και ελκυστικούς τρόπους να προσεγγίσουν τους απογοητευμένους πολίτες μέσω του διαδικτύου. Βέβαια, για να πετύχουν ψηφιακά, πρέπει να έχουν κάτι να πουν, επί της ουσίας."

"Εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς λέμε ότι τα μέτρα ήταν υπερβολικά. Τα κρούσματα και οι θάνατοι όμως, ήταν ελάχιστα ακριβώς λόγω των έγκαιρων και αυστηρών μέτρων. Γι’ αυτό και μας επαίνεσε όλη η διεθνής κοινότητα. Δείτε τα παραδείγματα στις χώρες που δεν πήραν έγκαιρα μέτρα. Επειδή ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι αρκετό στοιχείο, μιας και μπορεί να υπάρχουν πολλαπλάσια κρούσματα μη καταγεγραμμένα, σημαντικότερο στοιχείο είναι ο αριθμός θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού για σύγκριση." 

Κυριακή, 30 Ιουν 2019

Η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Γιάννης Καραχισαρίδης γράφει για την πτώση του Συριζα: «Αρκετή συζήτηση έχει γίνει για την αυταπάτη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το πρώτο εξάμηνο του 2015. Ελάχιστα όμως έχει συζητηθεί πόσοι ακολουθούσαν και έθρεφαν αυτή την αυταπάτη. Τώρα που έχουν περάσει τα χρόνια, νομίζουμε ότι η αυταπάτη ήταν προνόμιο της Αριστεράς. Στην πραγματικότητα όμως ήταν πεποίθηση των πολλών. Είχε συνεπάρει τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και των πολιτευτών. Οι πιο θερμόαιμοι στράφηκαν στην «επανάσταση» κι οι υπόλοιποι συνοδοιπορούσαν με τον σκεπτικισμό τους. Αυτή είναι η αλήθεια. Ότι επρόκειτο για μια αυταπάτη στην οποία συμμετείχαν όχι μόνο η Αριστερά, αλλά και δεξιοί, κεντρώοι, σοσιαλιστές, κεντροαριστεροί, κεντροδεξιοί, ακόμα και υποστηρικτές του ευρώ και της ΕΕ»

Ο Βαγγέλης Βαϊάννης γράφει για τη χαλαρή ψήφο στις ευρωεκλογές: «Στην Ελλάδα της 40% αποχής από τις Ευρωεκλογές, που συνεχώς απαξιώνουμε τους θεσμούς της Ένωσης μα τόσο μίζερα και ενοχικά της ρουφάμε τα λεφτά από όπου κι αν προέρχονται, θα πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε την ευθύνη που έχουμε τον Μάιο. Την ευθύνη που έχουμε να κοιτάξουμε το τέρας του λαϊκισμού κατάματα και να σταματήσουμε και εμείς την επέλαση του με τη ψήφο μας. Την ευθύνη που έχουμε και εμείς ως δημοκρατικοί ευρωπαίοι πολίτες, οι επόμενες γενιές να μην ολοφύρονται για μια θλιβερή πραγματικότητα που τους κληροδοτήσαμε με αποκλειστικούς υπαίτιους τους εαυτούς μας.»

Ο Άγγελος Τερζούδης γράφει για την επείγουσα ανάγκη αναζήτησης προσανατολισμού και φυσιογνωμίας του προοδευτικού χώρου: «Ικανοί πολιτικοί που θα μπορούσαν να συνασπιστούν στον προοδευτικό χώρο υπάρχουν, αρκεί οι πολίτες να στραφούν επί τέλους προς αυτούς, εγκαταλείποντας τυχάρπαστα πρόσωπα, χωρίς έρμα, αρχές και πολιτική άποψη, που συναντιούνται με ωμό κυνισμό σε ετερόκλητα πολιτικά σχήματα - εκτρώματα. Να εμπιστευτούν τις προσωπικότητες με αποδεδειγμένη βαθιά επίγνωση της κατάστασης, από τις οποίες αποκλείεται η πιθανότητα επίκλησης «αυταπατών» (διάβαζε απατών) και οι οποίες έχουν μια διαδρομή που παρουσιάζει τα ισχυρότερα διαπιστευτήρια για την ανάθεση του δυσκολότατου εγχειρήματος, της επαναφοράς της χώρας αρχικά σε μια κανονικότητα»

Σελίδα 1 από 20