Παρασκευή, 15 Ιαν 2016

Το προσχέδιο για το Ασφαλιστικό οδηγεί στην έξοδο από το επάγγελμα χιλιάδες νέους ασφαλισμένους

αρθρο του:

Για ακόμη μια φορά μέσα σε διακυβέρνηση ενός μόλις έτους και σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ριζικά ανατρέπει τις προεκλογικές εξαγγελίες της για καταβολή στους συνταξιούχους της 13ης σύνταξης και δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους ασφαλισμένους την ίδια στιγμή που έχει κάνει «κουρέλι» την ρύθμιση για τις 100 δόσεις με αποτέλεσμα χιλιάδες συνταξιούχοι αλλά και ασφαλισμένοι να μένουν εκ νέου ξεκρέμαστοι....

Η μεγαλύτερη, όμως, επίπτωση και η βασική αστοχία του προτεινόμενου σχεδίου είναι ότι οδηγεί στην οικονομική- επαγγελματική εξόντωση και τον αφανισμό χιλιάδες νέους ασφαλισμένους- οι οποίοι στην πλειοψηφία τους πίστεψαν και στήριξαν την πολιτική πρόταση του κ. Τσίπρα και στις τρεις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, καθώς με την αδιανόητη αυτή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ουσιαστικά τους αποκλείει από το επάγγελμα.

- η δραματική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών αγνοεί την υπαρκτή αδυναμία πολλών νέων ασφαλισμένων να καταβάλλουν τις ήδη μεγάλες ασφαλιστικές τους εισφορές, μιας και το 75% από αυτούς δεν τις έχει καταβάλει την τελευταία διετία.   Σημειωτέον ότι Δικηγορικοί Σύλλογοι και το ΤΕΕ επεξεργαζόμασταν προτάσεις για σημαντική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ως ένας τρόπος διευκόλυνσης των νέων ασφαλισμένων αλλά και αντιμετώπισης του προβλήματος μη καταβολής αυτών.

- η κατάργηση της δυνατότητας καταβολής μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών σε ασφαλισμένους κάτω της 5τίας δηλώνει ξεκάθαρα την πολιτική της Κυβέρνησης ότι οι νεοεισερχόμενοι στο επάγγελμα δεν χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας και προσοχής.

- η μη αντιμετώπιση του υπάρχοντος status quo- διατήρηση του Ν. 2084/1992, νόμου Σιούφα, για διαχωρισμό σε νέους και παλαιούς ασφαλισμένους, διατήρηση εν πολλοίς των διπλών και τριπλών συντάξεων με ποσοστά αναπλήρωσης και άνω του 100%, μη αντιμετώπιση του φαινομένου των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και εμμονή στην ιδεοληψία του μεγάλου Δημόσιου Τομέα με επιπλέον προσλήψεις καθαριστριών εν μέσω μνημονίων και ύφεσης- καταδεικνύει την επιλογή της Κυβέρνησης να μεταφέρει όλα τα βάρη στις νεώτερες γενιές, μεταθέτοντας τα προβλήματα αυτά για μετά το 2018

- το τσουβάλιασμα όλων των Ταμείων ( ΟΑΕΕ, ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ ) σε ένα ενιαίο, καθώς δεν διευκρινίζεται πόσο θα μετέχει κάθε κλάδος και πόσο θα παίρνει αντίστοιχα, οδηγεί στον «παραλογισμό» τα αποθεματικά των υγιών ταμείων να εξαφανίζονται με την συγχώνευση με τα μη υγιή, με αποτέλεσμα σε διάστημα ενός έτους να μην υπάρχει ανταποδοτικότητα των εισφορών και των υγιών ταμείων στους δικαιούχους τους και οι νέοι ασφαλισμένοι να υποχρεωθούν σε νέες αυξήσεις

- ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών επί του αφορολόγητου εισοδήματος είναι ακόμη ένα παράδειγμα της προχειρότητας της Κυβερνητικής πρότασης, μιας και κάτι τέτοιο αποτελεί στην ουσία επιπλέον φορολόγηση και οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών δεν θα εκπίπτουν το εισοδήματός τους, όπως γίνεται μέχρι και σήμερα

Η χώρα δεν χρειάζεται απλά μια παρέμβαση στο ασφαλιστικό.

Χρειάζεται μια δίκαιη κοινωνικά, διορατική αναπτυξιακά και αποτελεσματική δημοσιονομικά μεταρρύθμιση, η οποία θα εκφράζει και θα προστατεύει τους νέους μη προνομιούχους της εποχής μας, τους νέους ανέργους, ανασφάλιστους, τους ελεύθερους επαγγελματίες με μπλοκάκια, τις νέες μητέρες, οι οποίες απουσιάζουν από τα παιδιά τους ή τους νέους αγρότες χωρίς επιδοτήσεις και κοινοτικές ενισχύσεις του παρελθόντος.

Η χώρα χρειάζεται μια προοπτική κινητοποίησης των δημιουργικών δυνάμεων της παραγωγής και της κοινωνίας με στόχο την ανασυγκρότηση της χώρας, με ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη των γενεών αλλά θα δίνει όραμα και προοπτική και στις νεώτερες γενιές.


* Ο Πίνακας που συνοδεύει το κείμενο, είναι: Reginald Marsh (1898 –1954), End of the 14th Street Crosstown Line                                          

 

Κονδύλης, Xαράλαμπος

Χάρης Θ. Κονδύλης, Δικηγόρος- Μέλος του Δ.Σ. Δ.Σ.Α., Μέλος της Κ.Π.Ε. ΠΑΣΟΚ
Είναι Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με μεταπτυχιακός τίτλο στον Τομέα του Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών με ειδίκευση στην Κοινωνική Ασφάλιση. Είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το έτος 2003.  Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κατά τα έτη 2011 έως και σήμερα και μέλος της Ελληνικής αντιπροσωπίας στο Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων στις Βρυξέλλες (CCBE) και ειδικότερα στους τομείς του training, insurance law and international law services. Είναι μέλος της Ενώσεως Δημοσίου και Συνταγματικού Δικαίου.