Παρασκευή, 30 Σεπ 2016

Πρόλογος Γιώργου Σκαμπαρδώνη εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών στη Θεσσαλονίκη

αρθρο του:

Το κείμενο αποτελεί τον πρόλογο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη στην εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Ποιο μέλλον για την Ελλάδα; Οι προϋποθέσεις της εθνικής στρατηγικής» (25.09.2016) με τους: Θανάση Διαμαντόπουλο, Νίκο Μαραντζίδη, Ευάγγελο Βενιζέλο, και συντονιστή τον Γιώργο Σκαμπαρδώνη 


Σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ που τιμάτε με την παρουσία σας αυτή την πρώτη συνάντηση, την εναρκτήρια εκδήλωση μιας σειράς εκδηλώσεων του ιστότοπου ekyklos, με κυρίως θέμα και άξονα τις ιδέες για την εθνική ανασυγκρότηση. 

Ο ιστότοπος, το site ekyklos που δημιουργήθηκε από τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο κυρίως, στην αρχική του ηλεκτρονική σελίδα, λέει: «Κύκλος Ιδεών: Γιατί; Η Ελλάδα έχει ταλαιπωρηθεί στα χρόνια της κρίσης. Ταλαιπωρήθηκε από απλουστεύσεις, ψέματα, ή ακόμα και ψευδαισθήσεις, από γενικολογίες, υπεκφυγές, αδιαφορία για τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς συσχετισμούς, από άγνοια του ιστορικού βάθους των προβλημάτων. Ο τρέχων δημόσιος λόγος, πολιτικής, δημοσιογραφικός, κοινωνικός, δοκιμιακός, επιστημονικός και τεχνοκρατικός, περιέχει ψηφίδες αυτοκριτικής και πρωτοτυπίας που προσπαθούν να συλλάβουν στο σύνολό του το ελληνικό ζήτημα και να προτείνουν τρόπους υπέρβασής του. Όμως όλες αυτές οι συνεισφορές ασφυκτιούν σ’ ένα περιβάλλον βαθιά δημαγωγικό, ιδεολογικά αυταρχικό και πολιτικά νεοπλουτίστικο. Φιλοδοξία κι επιδίωξή μας είναι να συμβάλλουμε στο να σταματήσει αυτή η αποσφράγιση της χώρας ανοίγοντας έναν κύκλο ιδεών και προτάσεων για την εθνική ανασυγκρότηση. Για την ανατροπή του κλίματος αδιεξόδου και απαισιοδοξίας που καθηλώνει τις συντηρητικές δυνάμεις του τόπου. Τι θέλουμε να κάνουμε; Θέλουμε ο Κύκλος να λειτουργεί ως φόρουμ ενός δημόσιου λόγου που δεν ανταγωνίζεται ούτε το κομματικό ούτε τον επιστημονικό, αλλά συμβάλλει στο να διατυπωθεί ένας ολοκληρωμένο δημόσιος λόγος για την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη και στον κόσμο. Ολοκληρωμένος σημαίνει μετατρέψιμος σε πολιτικές, θεσμικές, κοινωνικές, οικονομικές και τελικά αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.» Αυτά λέει σε συντομία η πρώτη σελίδα του ιστότοπου ekyklos.

Κυρίες και κύριοι, ένας συγγραφέας, ο Δημήτρης Καλοκύρης, έγραψε: «Είμαι ρεαλιστής, δηλαδή οπαδός της Real Μαδρίτης». Κάποιος άλλος καλλιτέχνης, αλκοολικός, είπε: «Η πραγματικότητα είναι όλη αυτή η φρικαλέα κατάσταση που ανακαλύπτω γύρω μου όταν είμαι ξεμέθυστος».

Όμως, τουλάχιστον ο αλκοολικός έχει κάποιες ώρες και κάποιες στιγμές νηφαλιότητας. Δεν έχουν το ίδιο προνόμιο οι ιδεοληπτικοί, εκείνοι οι οποίοι κινούνται από έναν ιδεοκαταναγκασμό και μέσα από αυτόν προσπαθούν να ερμηνεύσουν, λανθασμένα βέβαια, τον κόσμο, διαθλώντας στρεβλά και διαρκώς τα πάντα εντός τους μέσα από την εμμονή.

Ενώ αργότερα έρχεται η πραγματικότητα με τρόπο αναπόφευκτο και ανελέητο και συντρίβει όλη αυτή την ψευδαίσθηση, όλη αυτή τη φενάκη, όπως την ζούμε με τρόπο οδυνηρό τον τελευταίο καιρό με την επιβολή, τελικά, του όντως πραγματικού που κάποιοι αρνούνταν.

Θέλω να πω ότι αν δεν υπάρχει μια αντίληψη του ρεαλιστικού, του ήδη υπάρχοντος, δηλαδή του πού βρίσκεται σήμερα η χώρα, με βάση την ιστορία, με βάση την αντίληψη του συσχετισμού των δυνάμεων, το δεδομένο την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, με βάση την ιδιοπροσωπία του ελληνικού λαού, εάν δε μπορούμε να ερμηνεύσουμε και να κατανοήσουμε την πραγματικότητα συζητώντας σ’ έναν κοινό τόπο, όπου θα μπορούν να συμπέσουν οι στοιχειώδεις απόψεις της κοινής λογικής που τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια είναι τόσο σπάνια όσο και η ιδιοφυία, δε θα μπορέσουμε ποτέ ν’ ανασυγκροτηθούμε και να χαράξουμε μια κοινή στρατηγική για το μέλλον σε επίπεδο αξιακό, κοινωνικό, οικονομικό και ιδεολογικό.

Τα θέματα είναι πολλά και η συζήτηση μεγάλη. Μετά από τους ομιλητές, τις τρεις τοποθετήσεις, έχετε το δικαίωμα να κάνετε ερωτήσεις. Η συζήτηση είναι μεγάλη, ο βίος βραχύς και γι’ αυτό αμέσως σπεύδω να παρουσιάσω τους διακεκριμένους ομιλητές: Τον κ. Νίκο Μαραντζίδη, Καθηγητή Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τον κ. Θανάση Διαμαντόπουλο, Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης και τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σπεύδω λοιπόν να δώσω το λόγο στον κ. Νίκο Μαραντζίδη.

 

Σχόλιο Γ. Σκαμπαρδώνη μετά την ομιλία του Ν. Μαρατζίδη

Μια και αναφέρθηκε ο κ. Μαραντζίδης στην ανθούσα συνομωσιολογία, να πω ότι ένας Σύλλογος Συνωμοσιολόγων Αμερικάνων έκανε ένα συνέδριο στο οποίο ύστερα από πυρκαγιά σκοτώθηκαν κάποιοι απ’ αυτούς. Πήγαν οι μεταστάντες στον παράδεισο, και ζήτησαν να συναντήσουν τον Κύριο, διότι τώρα θα είχαν την ευκαιρία να λύσουν το αιώνιο πρόβλημα των απανταχού συνομωσιολόγων: «Ποιος δολοφόνησε τον Κένεντι». Συναντώνται, λοιπόν με το Θεό, και του λένε «Επιτέλους, λύτρωσέ μας, δώσε μας τη λύση. Ποιος σκότωσε τον Κένεντι;». Τους απαντάει ο Θεός «Μην βασανίζεστε άδικα. Ένας ήταν ο δολοφόνος. Ο Όσβαλντ και έδρασε μόνος του». Τότε γυρίζουν αυτοί και λένε μεταξύ τους: «Ποτέ δεν πιστεύαμε ότι φτάνει τόσο ψηλά η συγκάλυψη…».

Λοιπόν, ο κ. Νίκος Μαραντζίδης αναφέρθηκε εξάλλου στο μέλλον, το οποίο έρχεται γρηγορότερα από οτιδήποτε και είπε ότι τρία είναι τα σημαντικά ζητήματα που μας απειλούν. Το ένα το δημογραφικό, η συρρίκνωση του πληθυσμού και η πρόβλεψη ότι σε λίγα χρόνια οι συνταξιούχοι θα είναι η πλειοψηφία οπότε και λόγω της ιδεολογίας που επιβάλλει το γήρας θα είναι πάρα πολύ δύσκολες οι αλλαγές.

Το δεύτερο είναι η φυγή των ελίτ, δηλαδή τα μορφωμένα παιδιά με τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά που φεύγουν στο εξωτερικό και η έλευση ανθρώπων ανειδίκευτων από τον Τρίτο Κόσμο, οπότε η κοινωνία θα γίνει ετεροβαρής και στρεβλή. Και το τρίτο θέμα όπως ανέφερε, είναι το αξιακό. Ανατρέχοντας στη μεταπολεμική Ελλάδα μίλησε για τον γνωστό συντηρητισμό ο οποίος πιθανώς και σε κάποιο βαθμό ήταν δικαιολογημένος λόγω της ταλαιπωρίας του εμφυλίου, ενώ και μιλώντας για τη δεκαετία του ’60 και τη μεταπολίτευση, ανέφερε ότι το κύριο πρόβλημα ήταν η κομματοκρατία που εκόμισε άλλες παθογένειες .

Περνάμε στον κ. Θανάση Διαμαντόπουλο, Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης. Έχετε το λόγο κ. Διαμαντόπουλο.

 

Σχόλιο Γ. Σκαμπαρδώνη μετά την ομιλία του Θ. Διαμαντόπουλου

Ευχαριστούμε θερμά το Θανάση Διαμαντόπουλο. Βασικά θέματα που έθιξε είναι οι κίνδυνοι της απλής αναλογικής, ο τρόπος εκλογής Προέδρου και το εκλογικό σύστημα, ως επίσης και τα προβλήματα της Δικαιοσύνης κυρίως αυτό που παρατηρούμε τελευταία πάρα πολύ έντονα, δηλαδή την όσμωσή της με την πολιτική εξουσία. Το λόγο έχει ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.


* Για την ομιλία του Ευ. Βενιζέλου, δείτε εδώ: http://www.evenizelos.gr/407-speeches/conferencespeech/conferencespeech2016/5437-2016-10-02-11-35-57.html
Για την δευτερολογία του κ. Βενιζέλου, εδώ: http://www.evenizelos.gr/406-speeches/politicalspeeches/speeches2016/5429-2016-09-26-15-16-29.html 

* Για την ομιλία του Θ. Διαμαντόπουλου, εδώ: http://ekyklos.gr/sb/291-omilia-th-diamantopoulou.html 


 


* Ο Πίνακας που συνοδεύει το κείμενο, είναι: Ο Πίνακας που συνοδεύει το κείμενο, είναι: Van Gogh (1853 – 1890 ), Bedroom