Παρασκευή, 16 Ιουν 2017

Χαιρετισμός Πέτρου Καβάσαλη, Προέδρου του ΔΣ του Κύκλου Ιδεών

άρθρο της:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Χαιρετισμός Πέτρου Καβάσαλη, Προέδρου του ΔΣ του Κύκλου Ιδεών

[Video Blod.gr http://www.blod.gr/lectures/Pages/viewlecture.aspx?LectureID=3534 ]

  

Η Ελλάδα Μετά | Χαιρετισμός από Πέτρο Καβάσαλη from Evangelos Venizelos on Vimeo.

 

Χαιρετισμός του Προέδρου Δ.Σ. του Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση, Πέτρου Καβάσαλη

 

Κυρίες και Κύριοι,

Σας καλωσορίζουμε στο Συνέδριο του Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση με θέμα «Η Ελλάδα Μετά».

Μετά τι; Μετά την εμπειρία της κρίσης, της αναζήτησης της εξόδου από την κρίση εκεί που δεν υπήρχε, μετά την κατάρρευση των αβάσιμων υποσχέσεων και τη διάψευση της δημαγωγικής ψευδαίσθησης.

Τί είναι λοιπόν αυτό το «Μετά»; Πώς είναι δυνατόν το «μετά» να αναιρέσει τη συσσωρευμένη ζημία της οικονομικής κρίσης και την πολιτική αβεβαιότητα που παρατείνεται;

Ποιές είναι οι συνθήκες που θα ενεργοποιήσουν πάλι τη διαδικασία δημιουργίας πλούτου και κοινωνικής ευημερίας;

Τί πρέπει να γίνει στους πολιτικούς θεσμούς, στη Δημόσια Διοίκηση, στη Δικαιοσύνη, για να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε μια νέα κανονικότητα, η οποία θα προσδιορίζεται από μακροοικονομική ισορροπία, ξένες επενδύσεις, εξαγωγές και νέες θέσεις εργασίας;

Πώς είναι δυνατόν μεταρρυθμίσεις και ανθρώπινες προσδοκίες για ένα καλύτερο μέλλον να συγκλίνουν σε ένα νέο προοδευτικό αφήγημα που θα εμπνεύσει την κοινωνία;

Ο e-Κύκλος είναι, και θέλει να είναι ακόμη περισσότερο, ένα think-tank νέας γενιάς, μια πρωτοβουλία «think-and-do».

Σε αυτές τις δύσκολες ερωτήσεις που απασχολούν πολλούς, ο Κύκλος μας, σήμερα και αύριο, θέλει να δώσει απαντήσεις που να έχουν στέρεη βάση, εγκυρότητα και καινοτομία.

Ενάμισυ περίπου χρόνο πριν, δημιουργήσαμε τον e-Κύκλο με αυτή τη στόχευση: να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της απογοήτευσης, της αδράνειας, και των κατεστημένων «προοδευτικών» και συντηρητικών ιδεών που στενεύουν τις δημιουργικές δυνάμεις και εμποδίζουν τη χώρα να κάνει το οριστικό βήμα εισόδου στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Ο e-Κύκλος είναι, και θέλει να είναι ακόμη περισσότερο, ένα think-tank νέας γενιάς, μια πρωτοβουλία «think-and-do».

«Think» με την έννοια της παραγωγής ιδεών και προτάσεων πολιτικής που στηρίζονται στην προσεκτική ανάλυση και στην εκτίμηση με αριθμούς της πραγματικότητας του πεδίου (evidence-based policies).

«Do» με την έννοια της συμβολής στη διαμόρφωση μιας ατζέντας που καλλιεργεί το σχηματισμό μιας κοινής σε όλους, και ορθής, αντίληψης για το ποιό είναι το πρόβλημα, και σε ποιά λογική μέθοδο πρέπει να στηριχτεί η λύση του (agenda-setting policy change). Όπως ακριβώς κάναμε με το θέμα του δημοσίου χρέους, και όλοι πια κατάλαβαν.

Εδώ βρίσκεται ίσως και η ιδιαίτερη αξία του e-Κύκλου. Η Ελλάδα για να προχωρήσει σε ένα μοντέλο νέας ανάπτυξης που να εστιάζει στους τομείς που η Ελλάδα έχει, ή μπορεί να αποκτήσει, συγκριτικό πλεονέκτημα, για να επιτύχει την αναδιοργάνωση των θεσμών που η νέα ανάπτυξη απαιτεί, πρέπει να βρει λύσεις σε μια σειρά από προβλήματα που είναι του τύπου «known unknows – για να χρησιμοποιήσω τις λέξεις του βιβλίου ενός πρώην Αμερικανού Υπουργού Αμύνης που έγινε διάσημο. Πρόκειται για προβλήματα που ξέρουμε από «πού να τα πιάσουμε», αλλά θα βρούμε πράγματα στο δρόμο που ξέρουμε ήδη ότι δεν τα ξέρουμε, και πρέπει να τα προσεγγίσουμε με κάποιον τρόπο. Δείτε με τα Πανεπιστήμια. Για να ενισχύσουμε τη βάση της ανάπτυξης, πρέπει να μετατρέψουμε την έρευνα (που έχουμε αρκετή) σε βιομηχανική καινοτομία (που έχουμε λίγη). Χρειάζεται ίσως για αυτό να εφαρμόσουμε μια πολιτική καινοτομίας. Πώς αναπτύσσει κανείς όμως μια επιτυχημένη πολιτική καινοτομίας είναι ένας «άγνωστος Χ», όχι μόνο στη Ελλάδα, που θέλει σταδιακή και εμπειρική προσέγγιση.

Αυτή ακριβώς την προσέγγιση που στηρίζεται στην εμπειρία της εφαρμογής, και στην κατανόηση της πραγματικότητας του πεδίου, εκεί που οι λύσεις δοκιμάζονται και πετυχαίνουν ή βουλιάζουν, θέλει ο e-Κύκλος να κάνει μέθοδο. Αυτού του είδους την εμπειρία θέλουμε να συγκεντρώσουμε και να διευρύνουμε, και αυτή τη μέθοδο θέλουμε να εμπλουτίσουμε και αναδείξουμε σε σταθερά, σε κάτι σαν το π του e-Κύκλου.

Σε αυτό το πνεύμα λοιπόν σχεδιάσαμε αυτό το Συνέδριο και επιλέξαμε τα θέματα του:

  • Την πρώτη ημέρα οι πολιτικές, κοινωνικές, δημοσιονομικές, χρηματοπιστωτικές και θεσμικές προϋποθέσεις για τη μεταρρύθμιση
  • Τη δεύτερη ημέρα, τα πεδία της ανάπτυξης και το ουσιαστικό ίζημα ανάπτυξης που μπορεί να έχει ως συνέπεια, η αξιοποίηση της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης και της Οικονομίας της Γνώσης.

 

Διαβάστηκε 2188 φορές
Συντακτική Ομάδα

Κύκλος Ιδεών 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Ομιλία Ευ. Βενιζέλου »